Συνταγές
Πολύ ωραία βλάχικη πίτα – είναι πεντανόστιμη και εύκολη !
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Aggelika Gougousidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
έβαλα 5 κούπες αλεύρι σε μια λεκανιτσα, έκανα στο κέντρο λακκάκια, και εριξα μισό φλυτσανι του καφέ ξύδι, μισό φλυτζανι του καφέ λάδι, 2 κουταλάκια αλάτι, και τέλος έριξα ένα κουτάκι σόδα αναψυκτικο και μισό φλυτζανι νερό, αν θέλετε βάζετε και σκέτο νερό δύο φλυτζανια χλιαρό
Πηρα από γύρω γύρω αλεύρι όσο χρειαζετε, και τα ζυμωσα όλα μαζί να γίνει μια μαλάκια εύπλαστη ζύμη
αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι
Άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά χώρισα σε 15 μπαλάκια!Σε ένα μικρό σκεύος, έλιωσα το αγελαδινό βούτυρο των 250 γραμμαρίων για τα φύλλα να είναι έτοιμο! Με τον πλάστη άνοιξα κάθε μπαλάκι σε μέγεθος πιάτου του φρούτου, και αφού άνοιγα κάθε φυλλαράκι, απλωνα με το πινέλο λιωμένο βουτυρο! Έκανα 3 πεντάδες με βούτυρο ανάμεσα, μονο στο επάνω δεν βάζουμε βούτυρο
*με βούτυρο αγελαδινο
Στη συνέχεια παίρνουμε μια πεντάδα και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο με λίγο αλεύρι, βουτυρώνουμε την επιφάνεια καλά, τρίβουμε λίγη φέτα, εγώ έβαλα κατσικίσιο τυρί, και διπλώνουμε τις δύο άκρες την μια πάνω στην άλλη να γίνει ένα ορθογώνιο περίπου 15 εκατοστά
Βουτυρώνουμε ξανά και ρίχνουμε πάλι λίγο τυράκι, διπλώνουμε ξανά μέχρι την μέση, και ξανά βούτυρο και τυράκι και δίπλωμα να γίνει ένα τετράγωνο πακετάκι
Το ίδιο κάνουμε και με τις άλλες πεντάδες! Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30-32 νούμερο, βάζουμε το ένα πακετακι πάνω στο άλλο, και σιγά σιγά, πατάμε με τα χέρια μας μέχρι να απλωθει η ζύμη σε όλο τα ταψί! Ρίχνουμε επάνω ότι βούτυρο έχει μείνει και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά να πάρει χρώμα και να φουσκώσει
Η Συνταγή είναι από Aggelika Gougousidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.