Συνταγές
Πολύ ωραία αφράτα σταφιδόψωμα – πάρα πολυ νόστιμα εύκολα κ γίνονται μούρλια!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Iro Flemetaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. γάλα, θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
2 κ.σ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
50 γρ. σταφίδες
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
1/4 κ.γ. κανέλα
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. γάλα, θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
2 κ.σ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
50 γρ. σταφίδες
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. μέλι
1/4 κ.γ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα για 20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ με υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και σχηματίζουμε τα σταφιδόψωμα και μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Καλύπτουμε με πετσέτα για 30-60 λεπτά για να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αλλάζουμε θέση στα ταψιά μετά από 15 λεπτά.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Για το σερβίρισμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, το μέλι, την κανέλα και μεταφέρουμε στη φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τα σταφιδόψωμα και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από Iro Flemetaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.