Συνταγές
Πεντανόστιμη, τραγανή και μοσχοβολιστή πολίτικη σαλάτα για όλη την εβδομάδα!
Εύκολη και οικονομική, υπέροχη συνοδεία των χειμερινών και όχι μόνο εδεσμάτων! Εάν δεν ανοιχτεί το βάζο με την πολίτικη σαλάτα διατηρείται τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο (!!!)
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο ψιλοκομμένο με το μαχαίρι (όχι σαν κανταΐφι, πιο χονδρό!)
4-5 καρότα στον τρίφτη
4-5 πιπεριές Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 μικρή ρίζα σέλινο ψιλοκομμένη – ρίζα και φύλλα ή σέλερι ψιλοκομμένο (αυτή το φορά έβαλα σέλερι και μου άρεσε πάρα πολύ)!
Ξύδι ή μηλόξυδο που γίνεται και πιο νόστιμο(όσο σας αρέσει! Προσωπικά έβαλα περίπου 1/3 από το μπουκαλάκι το απλό)
Αλάτι (όσο σας αρέσει!)
Υ.Γ.: Σας έχω βήμα-βήμα τη διαδικασία, για να σας διευκολύνω οπτικά!:
Φώτο 1=>Το τελικό αποτέλεσμα!
Φώτο 2=> Ένα λαχταριστό πιάτο έτοιμο προς κατανάλωση (είναι από την προηγούμενη φορά, όχι το μείγμα που ετοίμασα σήμερα!)
Φώτο 3=>Πως μαραίνεται και βγάζει υγρά κατά το πάτημα των υλικών!
Φώτο 4=>Πως το πατάω μέσα στο βάζο πολύ καλά και βγάζει και άλλα υγρά!
Φώτο 5=>Πως φαίνεται το βάζο πριν το κλείσω με τα υγρά του πάνω!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά και με δύναμη, να αρχίσουν τα λαχανικά να μαραίνονται και μέχρι να δούμε πως κατεβάζει το μείγμα τα υγρά του !
Το έκανα σε 2 δόσεις για να χωρέσει στη λεκάνη και κάθε δόση μπήκε στο βάζο της.
Μετά τοποθετούμε σε βάζα πλαστικά ή γυάλινα πιέζοντας πολύ καλά, να είναι πολύ “στριμωγμένη” η σαλατίτσα μας, πιέζουμε τόσο πολύ που τα χεράκια μας θα πονέσουν αρκετά
(δηλαδή κάθε χούφτα που βάζουμε από το μείγμα την πατάμε πάρα πολύ καλά)!
Θα βγάλει και άλλα υγρά με την πίεση μέσα στο βάζο και θα τα βλέπουμε !
Γεμίζουμε ως πάνω πολύ καλά και πολύ σφιχτά (εάν γίνει σωστά η διαδικασία τότε πάνω στο χείλος θα βλέπετε τα υγρά του μείγματος)!
ΠΡΟΣΟΧΗ!==> Δεν προσθέτουμε νερό ή άλλα υγρά, το ξύδι που έχουμε βάλει και το αλάτι μαζί με το έντονο τρίψιμο και το πάτημα θα δημιουργήσει όλον αυτόν τον μαγικό ζωμό που βλέπετε! Επίσης, όποιος/α επιθυμεί προσθέτει και σκόρδο στο μείγμα, σε εμάς δεν αρέσει και μας προκαλεί στομαχικές διαταραχές, οπότε…!
Τοποθετούμε στο ψυγείο και σε 3 μέρες είναι έτοιμη!!! Προσωπικά τα βάζω ξαπλωτά τα βάζα στο ψυγείο και κάθε μέρα τα γυρνάω από την άλλη πλευρά, για να πηγαίνουν οι χυμοί του μείγματος παντού (όταν ανοίξω κάποιο βάζο το τοποθετώ σε όρθια θέση). Προσθέτουμε στο πιάτο της σαλάτας που θα σερβίρουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι όσο μας αρέσει !
Η Συνταγή είναι από Despina Kotsi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.