Συνταγές
Διαβάστε λεπτομερώς πώς να φτιάξετε τουρσί, πρέπει να κάνετε υπομονή και όλα θα πάνε καλά.
Η Συνταγή είναι από Snejana Izevkova – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πρέπει να βρούμε λάχανο για ητολμαδεσ, είναι πιο ελαφρύ και επίπεδο από πάνω, μετά πρέπει να αγοράσουμε ένα βαρέλι που παίρνει 5-6 λάχανα, το δικό μου είναι 12 λάχανα και έχει μια βρύση .
Τακτοποιώ λάχανα κάνοντας ένα βαθύ κόψιμο στο στάχυ, κάνω αλατόνερο /αλμι/ 10 λίτρα νερό με 180-200γρ χοντρό αλάτι. Διαλύω το αλάτι σε λίγο νερό και μετά το ρίχνω σε ένα βαρέλι, πρέπει να ξέρετε πόσα λίτρα είναι το σκεύος. Ανάμεσα στα λάχανα έβαλα δύο ρίζες χρένου και 2 κυδώνια ψιλοκομμένα, το αλατισμένο νερό πρέπει να σκεπάσει το λάχανο, να πιέσει κάτω με κάτι βαρύ – ένα μπολ και ένα πιάτο. Κλείνω και αφήνω σε δροσερό μέρος 5°-10°.
Γι’ αυτό το κρατάω έξω, το τυλίγω με ένα μαύρο τσουβάλι, την πρώτη εβδομάδα πρέπει να στραγγίξουμε το νερό από κάτω, να το ρίχνουμε από πάνω, όπως φαίνεται στο βίντεο, εγώ στραγγίζουμε 5-6 κουβάδες, ρίχνουμε κάθε ανατολικό κουβά από πάνω. Αν το βαρελι μας δεν έχει βρύση, παίρνω ένα λάστιχο 1 μέτρου και φυσάω στο νερό, βάζοντας το λάστιχο μέχρι κάτω.
Τη δεύτερη εβδομάδα κάνω την ίδια διαδικασία κάθε δεύτερη μέρα, την τρίτη εβδομάδα δύο φορές και την τέταρτη μια φορά, αφού τα λάχανα κιτρινίσουν και τα φύλλα δεν έχουν άνθη, το λάχανο είναι έτοιμο. Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας, εάν το νερό κολλήσει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο αλάτι, μπορείτε να προσθέσετε άλλα 20-30 γρ. ανά 10 λ.
Αν αρχίσει να εμφανίζεται μούχλα ή μάλλον μύκητας, καθαρίστε το με ένα τρυπητό. Στις φωτογραφίες το λάχανο είναι έτοιμο, και από το βίντεο είναι 15 ημερών, η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 μέρες αν δεν βρείτε χρένο που να σταματήσει τη διαδικασία αποσύνθεσης θα πρέπει να βάλετε 1 κουταλάκι του γλυκού NATRII BENZOAS όταν αυτό είναι έτοιμο, που θα βρείτε στα φαρμακεία, πρόκειται για ένα είδος σόδας που εμποδίζει το λάχανο να χαλάσει. Χρησιμοποιώ χρένο για πρώτη φορά για να σταματήσω την αλλοίωση φυσικά.
Η Συνταγή είναι από Snejana Izevkova – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.