Συνταγές
Πιτάκια με προζύμι που παραμένουν τραγανά και τις επόμενες μέρες..
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΖΥΜΗ για τα φύλλα :
80 γρ. Προζύμι αναπιασμένο ( αν δεν έχετε απλά το παραλείπετε)
650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
110 γρ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ γάλα χλιαρό
50-55 γρ. νερό χλιαρό
1 κγ αλάτι
1 κγ ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
(στα πιτάκια)
100 γρ. περίπου ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι
Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί
Χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια και αφού τα κάνω πιτάκια σε μέγεθος πιατάκι φρούτου, αλείφουμε ανάμεσα με το ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο,δημιουργώντας δύο εξάδες
Βάζουμε για 1-2 ωρες ψυγείο,αφού τυλίξω την κάθε στοίβα σε μεμβράνη
Μπορουμε επίσης μετά την “ξεκουραση” να τα βάλω κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσω άλλη φορά ,αφού πρώτα τα βγάλουμε για κάποιες ώρες πριν
Ανοίγουμε με χοντρό πλάστη ,απλά πιέζοντας να πάρει σχήμα στρογγυλό πασπαλίζοντας με ελάχιστο νισεστέ , την πρώτη στοίβα – ( και τα 6 μαζί ταυτόχρονα Ανοίγουν πανεύκολα) -σε αρκετά μεγάλο φύλλο
Το τοποθετουμε στο ταψί μου πάνω σε λαδόκολλα! Λαδώνουμε το φύλλο και απλώνουμε την γέμιση
Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και την δεύτερη εξάδα και τοποθετουμε πάνω από την γέμιση
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο
Κλείνουμε γύρω- γύρω το ζυμάρι , δημιουργώντας κόθρο
Χαράζουμε με μαχαίρι την επιφάνεια της πίτας , όχι μέχρι κάτω
Αλείφουμε ξανά με πινέλο ,το μείγμα επάλειψης πίτας( γάλα + λάδι)
Πασπαλίζουμε με σουσάμι
Ψήνουμε στον αέρα στους 175 β για 35-40 λ
Ξεφουρνίζουμε ,ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και σκεπάζω με καθαρή πετσέτα ,για λίγο ,πριν κόψουμε και σερβίρουμε
ΓΕΜΙΣΗ :
Μπορούμε να επιλέξουμε ότι είδος πίτας θέλουμε:
Τυρόπιτα , κασερόπιτα, κοτόπιτα , σπανακόπιτα ,πρασόπιτα , μπουγάτσα, κ.λ.π
ΜΕΙΓΜΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ :
2 κσ ελαιόλαδο
1κσ γάλα
ΣΟΥΣΑΜΙ για πασπάλισμα
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.