Πιτες
Πεντανόστιμη σπιτική πίτα με λάχανο που την φτιάχνεις πολύ εύκολα!
Η πίτα Ossetian με λάχανο είναι ένα δημοφιλές Καυκάσιο πιάτο.
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
για το προζύμι
100ml. νερό χλιαρό
5gr. ξηρή μαγιά ή (15 g νωπή μαγιά)
1κ.γ (8 g) ζάχαρη
2κ.σ αλεύρι
για τη ζύμη
500gr. αλεύρι
200ml. γάλα
200ml. νερό
50 έως 70 γρ. βούτυρο
1κ.γ (7 g) αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
για το άλειμμα
λίγο βούτυρο
για το γέμισμα
1 έως 1½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
1 έως 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
60 έως 80 γρ. βούτυρο
αλάτι- πιπέρι κατά προτίμηση
Αλατίζουμε στο τέλος αλλιώς το λάχανο θα βγάλει πολλά υγρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρι και το αλεύρι για το προζύμι.
Προχωράμε στην παρασκευή της ζύμης. Αναμειγνύουμε και ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα στους 38 με 40 βαθμούς το γάλα, το νερό, και το βούτυρο της ζύμης. Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι της ζύμης, και το αλάτι.
Αδειάζουμε το μίγμα του προζυμιού στο μπωλ με το γάλα και το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 έως 7 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Σκεπάζουμε το μπωλ με τη ζύμη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή της γέμισης. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Κατόπιν τα αδειάζουμε σε ένα μπωλ.
Σε ένα άλλο τηγάνι, βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια και το βούτυρο. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε το μίγμα από τα κρεμμύδια και το βούτυρο στο μπωλ με το σωταρισμένο λάχανο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Την γέμιση που δημιουργείτε, την χωρίζουμε σε 3 μπάλες.
Αλευρώνουμε έναν δίσκο και βάζουμε επάνω τη ζύμη, την οποία πλάθουμε για λίγο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 έως 7 λεπτά. Κατόπιν την χωρίζουμε σε 3 μπάλες, τις οποίες ανοίγουμε σχεδόν σε μέγεθος πιάτου. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης μία μπάλα γέμισης. Μαζεύουμε τα άκρα της ζύμης προς τα μέσα κλείνοντας έτσι τη γέμιση, και πιέζουμε με τα χέρια μας να απλωθεί σιγά σιγά και να γίνει σε διαστάσεις όσο και ο δίσκος.
Ζεσταίνουμε καλά ένα ταψί και βάζουμε την πίτα. πιέζοντάς την ακόμα λίγο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ανοίγουμε στο κέντρο μία μικρή τρύπα για να μην σκάσει κατά το ψήσιμο η πίτα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για 7 έως 10 λεπτά στους 250 έως 270 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Αλείφουμε με βούτυρο και πινέλο ένα μεγάλο πιάτο. Μετά το ψήσιμο, βάζουμε την πίτα στο πιάτο και την αλείφουμε και αυτή με βούτυρο.
Δείτε τη συνταγή αναλυτικά για την πίτα με λάχανο πίτα με λάχανο εδώ:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes