Συνταγές
Για σήμερα φτιάξαμε παστίτσιο και ένα μωσαϊκό – τρώγονται ανεξαρτήτως εποχής
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η sυνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το παστίτσιο
Για το κιμά
Για 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο, σωτάρουμε κιμά με 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίχνω 1 καρότο τριμμένο, περιμένουμε λίγο να σωθούν τα υγρά, σβήνουμε με 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο Ικαριώτικο.
Ρίχνουμε 1 κτγ. πελτέ ντομάτας, και 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες, 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπίπερο, ρίγανη, τζιτζερ σέ σκόνη, λίγο μπαχάρι κανελλογαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Ρίχνουμε νεράκι και 6 κτσ. ελαιόλαδο, βράζω για 30′ μέχρι να μείνει η σαλτσούλα κιμά.
Για την μπεσαμέλ
Έβαλα 1 λίτρο γάλα φρέσκο και 1 κουτάκι μικρό εβαπορέ λάιτ, 5 κτσ. κορν φλάουρ, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο τριμμένο, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η κρέμα.
Ρίχνουμε τώρα μέσα 1 κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε και έτοιμη η μπεσαμέλ.
Έβρασα τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, σούρωσα, τους ρίχνω 1 αυγουλάκι χτυπημένο, 1 φλυτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη, στρώνω τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ, από πάνω ρίχνουμε όλο το κιμά, ύστερα στρώνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και
σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ κρέμα. Ψήσιμο στις αντιστάσεις περίπου 30′ στους 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα μέχρι να χρυσώσει από πάνω.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Εδώ δεν περιμένουν και κόβουν ζεστό το παστίτσιο.
Για το μωσαϊκό ή κορμό
Βάζουμε σέ κατσαρολάκι, 1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ λάιτ.
1 βανίλια, 1 μικρό κομμάτι βούτυρο βιτάμ ίσα με 2 δάκτυλα στο πάχος, 1 κτσ. κακάο, 1 κουβερτούρα σοκολάτα μαύρη, και προς το τέλος ρίχνουμε και 1 κτσ. λικέρ κράνο όπου έχουμε φτιαγμένο δικό μου. Ή αλλιώς κονιάκ, και μισή κούπα καρυδόψιχα.
Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και το βιτάμ. Ύστερα ρίχνουμε κομμένα στα τέσσερα μπισκότα Πτι Μπερ τα χωρίς ζάχαρη, 1 πακέτο και 5 μπισκότα ακόμη από δεύτερη συσκευασία. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί, στρώνω σε ορθογώνια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω, βάζουμε ψυγείο για 2 ώρες.
Ύστερα κόβουμε σέ κομμάτια, τοποθετώ σε μπωλ και ξανά στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.