Connect with us

Συνταγές

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΎΔΙ – Εύχομαι, να κάνετε αυτήν την συνταγή και να μοσχοβολήσουν τα σπίτια σας

Published

on

358977432 235092796006433 4499913781951509044 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΟ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΑΛΑΤΙ
ΑΛΕΥΡΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ
ΚΟΣΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προμηθεύομαι γάλα πρόβειο, το στραγγίζω και του ρίχνω περίπου ένα πακέτο αλάτι, το ανακατεύω και το βάζω σε ένα δοχείο με σκέπασμα, όχι να είναι σφιχτό το καπάκι του, γιατί θα κάνει ζύμωση το γάλα..απλά να κλείνει για τυχόν σκόνες κλπ. Μπορείτε και να βράσετε το γάλα, πριν το αποθηκεύσετε κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά εγώ επειδή ξέρω, ότι το γάλα το έχω πάρει από γνωστό μου, που τον εμπιστεύομαι, για την καθαρότητα των ζώων του, δεν το έβρασα.

Κάθε μέρα, του ρίχνω και ένα ανακάτεμα και το αφήνω έτσι..για περίπου 12 με 13 ημέρες. Δεν χαλάει. Ζυμώνεται. Αυτό, από γάλα…θα γίνει τυράκι σχεδόν. Σας δείχνω στις εικόνες. Αν θα κοιτάξετε, πρώτα την τελευταία, ερχόμενοι προς την πρώτη…θα δείτε όλη την διαδικασία, με την σειρά. Εγώ επειδή κάνω μεγάλη ποσότητα, πήρα 15 κιλά γάλα. Εσείς θα πάρετε πιο λίγο…και εννοείται, θα βάλετε και λιγότερο αλάτι μέσα.

Στις 13 μέρες, μεσημέρι, φτιάχνω μια σάλτσα από ώριμες, νόστιμες ντομάτες και κρεμμύδια ξερά. Εγώ έβαλα περίπου 12 ντομάτες μεγάλες και 12 κρεμμύδια μέτρια, προς μικρά. Τα αφήνω να πιεί το ζουμί της η ντομάτα και να βράσει και το κρεμμύδι μαζί. Δεν προσθέτω νερό. Βάζω στην άκρη να κρυώσει, την σάλτσα μου, γιατί δεν θέλω να κάψω τα προβιοτικά, από το τυράκι μου, όταν τα σμίξω μαζί.

Στραγγίζω το τυράκι μου με την βοήθεια σίτας ή και ενός μαξιλαριού. Θέλω να φύγει το νερό και να μείνει το τυρί.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζω το τυρί, προσθέτω την σάλτσα, που έχει κρυώσει και μετά αλεύρι σταρένιο, όσο πάρει, ώστε να γίνει η ζύμη, όπως σας την δείχνω. Αλάτι δεν βάζω. Έχω ήδη βάλει, στο γάλα μου, μόλις το πήρα. Αν τον φτιάξετε με γιαούρτι στραγγιστό πρόβειο, θα ρίξετε λίγο αλάτι στην ζύμη.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! Δεν θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία. Μόνο το χασομέρι του είναι, την άλλη μέρα, να τον νταντεύετε.

Το επόμενο πρωϊ, κατά τις 8:00 έχετε στην βεράντα σας, τραπέζι μεγάλο στρωμένο με μεγάλο τραπεζομάντηλο ή σεντόνι, που προσέξτε, μην έχετε βάλει μαλακτικό στα ρούχα, πλυμμένο σκέτο, γιατί εγώ μια χρονιά, την πάτησα. Μύριζαν οι χυλοπίτες μαλακτικό!…απλώνετε τον τραχανά σας, την ζύμη δηλαδή σε σχήμα τηγανόψωμων περίπου θα έλεγα..βλέπετε πως, στις φωτογραφίες.

Έχετε ανεμιστήρα, στην βεράντα σας, αν δεν φυσάει, εγώ είχα βάλει και για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Δεν θέλει ήλιο. Θέλει ζεστή και αέρα. Μόλις ξεραθεί από την μια μεριά, τον γυρίζετε από την άλλη και λίγο λίγο, τον αραιώνετε. Πλατιάζετε το κάθε πιτάκι, το ανοίγετε…ξεραίνοντας λίγο λίγο και το κάνετε και πιο μικρό σε μέγεθος…μέχρι που, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, τον βάζω στο κόσκινο και με κυκλικές κινήσεις, προσπαθώ να τον περάσω, μέσα από τα τετραγωνάκια, για να πάρει το τελικό σχήμα του.

Η ποσότητα, που δεν περνάει από το κόσκινο, μπαίνει πάλι πάνω στο τραπέζι, για να ξεραθεί. Αφού τον τρίψουμε όλον, βάζουμε σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι μας, π.χ. σε ένα τραπέζι που δεν χρησιμοποιούμε, τον τραχανά μας και τον γυρίζουμε μια δυο φορές την ημέρα, για να στεγνώσει σε περίπου 15 μέρες, είναι έτοιμος. Κάποιοι, τον φουρνίζουν.

Τον αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκη, να αναπνέει και που και που, μια φορά στις 10 μέρες, τον βγάζουμε να τον αερίσουμε. Μένει αναλλοίωτος για πάνω από χρόνο.

Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές10 λεπτά ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές2 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές4 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές6 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές8 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές22 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Exit mobile version