Συνταγές
Πως να φτιάξετε το δικό σας πανετόνε που θυμίζει τσουρέκι-κέικ
Η συνταγή είναι από Anna Lampropouloy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ :
Για την προζύμι :
80 γρ. νερό σ.θ.δ.
10 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαγιά φρέσκια
80 γρ. αλεύρι Μανιτομπα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ :
200 γρ. αλεύρι Μανιτομπα
150 γρ. αλεύρι 00
150 γρ. νερό
20 γρ. μέλι
2 κτγ.βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι
250 γρ. στο σύνολο αποξηραμένα φρούτα
6 γρ. αλάτι
4 κρόκους αυγών
100 γρ. βούτυρο σ. θ. δ.
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε πρώτα την προζύμι.
Σέ ένα σκεύος βάζουμε το νερό την ζάχαρη την μαγιά και το ανακατεύουμε ρίχνουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε νά γίνει ένας χυλός. Το σκεπάζουμε μέ μεμβράνη. Το αφήνουμε νά φουσκώσει.
Βάζουμε τά αποξηραμένα φρούτα σέ ένα μπολ μέ νερό για νά φουσκώσουν, (εγώ έβαλα 150 γρ. κράνμπερι μαζί με σταφίδες), τα υπόλοιπα 100 γρ. έβαλα γλυκά του κουταλιού περγαμόντο και πορτοκάλι χωρίς σιρόπι.
Σέ ένα μπολάκι βάζουμε τά ξύσματα, την βανίλια, το μέλι, τα ανακατεύουμε να ενώσουν και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφού έχει γίνει το προζύμι βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό, τους κρόκους των αυγών και τα ζυμώνουμε για 10′.
Μετά ρίχνουμε το προζύμι και ζυμώνουμε για άλλα 5′.
Προσθέτουμε το μίγμα της βανίλιας και το δουλεύουμε άλλα 5′.
Ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια λίγο- λίγο. Οταν απορροφάει το ένα κομμάτι ρίχνουμε το επόμενο.
Αφαιρούμε τις σταφίδες και τα κράνμπερι από το νερό, έχουμε κόψει και τα γλυκά του κουταλιού σε μικρά κυβάκια. Τις σταφίδες τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Καί τις βάζουμε και αυτές στο μίξερ να ενσωματωθούν.
Με ένα κομματάκι βούτυρο αλείφουμε τον πάγκο μας ώστε να μην μας κολλάει η ζύμη.
Τότε κάνουμε μερικά διπλώματα, (Coil).
Μετά βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο σκεύος και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε έως ότου τριπλασιαστεί. (Αυτό μπορεί να κάνει μία νύχτα.) Εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου σας.
Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο καί αδειάζουμε την ζύμη μας. Κάνουμε μερικά διπλώματα και χωρίζουμε την ζύμη μας ανάλογα σε το μέγεθος της θήκης που θα τα βάλουμε. Εγώ τα χώρισα σέ 160 γρ. βάρος. Μου βγήκανε 7 θήκες.
Τα καλύπτουμε με μεμβράνη καί τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Τα βάζουμε στον φούρνο μόνο με το λαμπάκι αναμμένο. Όταν φουσκώσουν τα χαράζουμε κάνοντας ένα σταυρό και εκεί βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.
Τά ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30’περίπου τα μικρά. Κάνουμε μια δοκιμή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν τα βγάλουμε, τα περνάμε σε σουβλί και τα κρεμάμε ανάποδα για μία νύχτα. Το άλλο πρωί τα πέρασα με λίγη αραιωμένη με νερό μαρμελάδα βερίκοκο για να γυαλίσουν.
Έγιναν πολύ, πολύ γευστικά, άξιζε ο κόπος.
Η συνταγή είναι από Anna Lampropouloy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.