Συνταγές
Εύκoλo Ιταλικό πανετόνε
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά
3- με 4 περίπου κούπες αλεύρι
3/4 απο μια κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό η γάλα
1 κουταλιά της σούπας μέλι,
150 γραμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
μια πρέζα αλάτι
15 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
2 αυγά
ξύσμα από ενα πορτοκάλι
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 βανίλιες
1/2 κούπα πορτοκάλι γλυκό σε κυβάκια
1/2 κούπα κράμπερι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μέλι, την μαγιά με λίγο αλεύρι και το νερό μας που είναι χλιαρό και φτιάχνουμε ενα χυλό τον οποίο αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δέκα λεπτά. Στο μεταξύ σε ενα μπόλ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα της φουσκωμένης μαγιάς το ξύσμα το ρούμι η το λικέρ και τέλος το μαλακό βούτυρο τα κυβάκια πορτοκαλιού και τα κράμπερι και ζυμώνουμε με ελαφρά βουτυρωμένα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη που θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
Την κάνουμε μια ομοιόμορφη μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα λαδωμένο μπολ καλυμμένο καλά με μεμβράνη μέχρι να τριπλασιαστεί, περίπου 2 ώρες.
Κατόπιν την ξεφουσκώνουμε, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας την χωρίζουμε και την βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες για πανετόνε. Αφήνουμε να ανέβει μέχρι να φτάσει σε δύο δάχτυλα πριν το χείλος της φόρμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 ° για περίπου 45 λεπτά στο χαμηλότερο μέρος του φούρνου.
Κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε απο τον φούρνο. Μετά από 35 λεπτά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το πανετόνε για να μην καεί.
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!!
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.