Συνταγές
Οι βάφλες αυτές περιέχουν στη ζύμη τους ακανόνιστα κομματάκια ζάχαρης που με το ψήσιμο λιώνουν και δημιουργούν μιά καραμελωμένη επιφάνεια – ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΒΕΛΓΙΚΕΣ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για 10 βάφλες
380-400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κύβο φρέσκιας μαγιάς 25 γρ ή 2 κτγ ξηρή (καλύτερα φρέσκια)
25 γρ καστανή ζάχαρη
150 γρ ζάχαρη σε κομματάκια ( *ή αν δεν βρείτε, προσθέστε 120 γρ άσπρη κανονική ζάχαρη στο αρχικό ζύμωμα)
140 ML γάλα χλιαρό
2 αυγά μεγάλα (130 γρ και τα δύο, σε θερμοκρασία δωματίου)
¾ κτγ αλάτι
200 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
2 βανίλιες ή 1 κτγ υγρή
Εκτέλεση
Στο μπολ της κουζινομηχανής ρίχνουμε αλεύρι, βανίλια, αλάτι, ζάχαρη καστανή (*και ενδεχομένως άσπρη) και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα καθώς και τα αυγά και ανακατεύουμε . Βάζουμε το γάντζο της μηχανής και ζυμώνουμε 5 λεπτά στη μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύω τη ζύμη 10 λεπτά ακόμη.Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Η ζύμη θα είναι βουτυράτη και θα γίνει λαστιχωτή μεν αλλά λιγότερο σφιχτή από τη ζύμη των τσουρεκιών (ΒΛΕΠΕΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΓΑΝΤΖΟΥ ).
Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε πάγκο, την πατάω να ξεφουσκώσει και αν έχουμε κομματάκια ζάχαρης τα προσθέτω τώρα στη ζύμη και ανακατεύω να πάνε παντού.
Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 80 γρ το καθένα, τα φτιάχνουμε ελαφρώς μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεβράνη να φουσκώσουν ½ ώρα.
Ζεσταίνουμε τη βαφλιέρα στο δυνατό, τη λαδώνουμε μία φορά και βάζουμε μπαλάκια στις υποδοχές της. Η δική μου είναι πολύ βαθειά και παίρνει μόνο 1 μπαλάκι. Ψήνουμε 3-4 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν οι βάφλες πάνω σε σχάρα. Όσες δεν καταναλώσουμε αμέσως τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε κατάψυξη. Ζεσταίνουμε τις κατεψυγμένες βάφλες σε τοστιέρα και γίνονται θαύμα
Ό,τι πρέπει για γρήγορο πρωινό
*Αυτή είναι αυθεντική βελγική συνταγή. Μπορείτε να μειώσετε το βούτυρο, πάλι θα γίνουν φουσκωτές και ωραίες. Εγώ στις βάφλες που βλέπετε έβαλα μόνο 100 γρ βούτυρο.
*Τις σερβίρω με άχνη ή με μέλι.Και σκέτες όμως μας αρέσουν
*Μπορείτε για πιό χορταστικές να χωρίσετε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια των 100 γρ το καθένα.
Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.