Συνταγές
Ένα φαγητό σκέτο ποίημα – ντολμαδάκια με κιμά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
αμπελοφυλλα φρεσκα
κιμα μοσχαρισιο – 500γρ περίπου
κρεμμυδι – 2 ξερα τριμμενα
ρυζι – 200 γρ.
μαιντανο – 1/2 φλ.τσαγιου ψιλοκομμενο
δυοσμο – 2 κ.σουπας φρεσκο ψιλοκομμενο
ελαιολαδο – 50 ml για την γεμιση
ελαιολαδο – 50 ml για το βρασιμο
αλατι
πιπερι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
ζωμος – 300 ml απο τα βρασμενα ντολμαδακια +100 ml νερο=400 ml
χυμό λεμόνι – απο ενος λεμονιου η’1 1/2 αναλογα το ποσο ξινουτσικη θελετε την κρεμα
αβγα – 2
κορν φλαουρ – 2 κ.σουπας
αλατι
πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε καλα τα φυλλα μας και τα ζεματαμε ελαφρα το πολυ 1 λεπτο σε νερο οπου εχουμε βαλει να βρασει.
Τα βαζουμε απλωτα στο σουρωτο να κρυωσουν.
Σε μπολ εχουμε βαλει ολα τα υλικα για την γεμιση και ανακατευουμε καλα να ενωθουν τα υλικα.
Σε κατσαρολα στρωνουμε σαν βαση μερικα φυλλα να καλυψουμε τον πατο της κατσαρολας.
Στρωνουμε τα ντολμαδακια στην κατσαρολα κυκλικα το ενα διπλα στο αλλο και συνεχιζουμε μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας,
σκεπαζουμε με ενα ρηχο πιατο απο πανω,ριχνουμε το ελαιολαδο και νερακι μεχρι να τα σκεπασει.
Σιγοβραζουμε για 30 με 40 λεπτα.
Με προσοχη βγαζουμε τον ζωμο θελουμε 300 ml και συμληρωνουμε και 100 ml νερο τα οποια τα βαζουμε σε κατσαρολιτσα σε χαμηλη θερμοκρασια να ζεσταθουν προσθετουμε αλατι .
Χτυπαμε στο μουλτι τα αυγα,προσθετουμε τον χυμο λεμονιου τα ξαναχτυπαμε,προσθετουμε το κορν φλαουρ ξαναχτυπαμε καλα και τα προσθετουμε στον ζεστο ζωμο και ανακατευουμε μεχρι να πηξει ελαφρα η σαλτσα μας.
Σερβιρουμε τα ντολμαδακια μας με την υπεροχη βελουδινη κρεμα απο πανω.
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.