Συνταγές
Υπέροχα καλοφτιαγμένα και γευστικότατα ντολμαδάκια γιαλαντζί
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η εκτέλεση είναι από κ. Ειρήνη Σταματέλλη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα:
50 – 60 αμπελόφυλλα
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 λεμόνι
Αλατι, πιπέρι
(Εγω εξυσα και δυο κολοκυθακια και ψιλοκομμένο μαρουλι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μπωλ μαζί με το ρύζι. Βαζουμε ελαιολαδο και κραταμε το μισο για την κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε στη προτιμηση μας παντα και βάζουμε και χυμο λεμονιού.
Ζεματαμε τα φύλλα για λίγα λεπτά αν δεν είναι έτοιμα, και τα βάζουμε σε κρύο νερό και μετά τα στραγγίζουμε. Στρώνουμε το πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα.
Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.
Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Βράζουμε σε σιγανη φωτια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄.
Τα σερβίρουμε με σως γιαουρτιού
Μπορείτε να προσθέσετε λεμονακι από πάνω.
Η Συνταγή είναι από κ. Elena Psillia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.