Συνταγές
Ντολμαδάκια γιαλαντζί – μια πολίτικη συνταγή από την Λωξάντρα – τα αγαπημένα όλων
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
350 – 400 γραμ. τρυφερά αμπελόφυλλα (γύρω στα 50 με 60 αμπελόφυλλα)
6 κεσέδες του γιαουρτιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (8 – 10 κρεμμύδια)
1 κεσές σωριαστό (δηλαδή πολύ γεμάτος) άσπρο ρύζι (220 γραμ.)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
χυμός από ένα λεμόνι
λίγος άνηθος
μπόλικος δυόσμος
1 κεσές λάδι (220 ml)
Αλάτι
Εκτέλεση
Για τα πολίτικα ντολμαδάκια, αρχικά βάζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με αλάτι και 3 κεσέδες νερό και το αφήνουμε να αχνιστή και να φύγει όλο το νερό του.
Τότε ρίχνουμε το μισό λάδι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το ρύζι, το λεμόνι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να κρυώσει λίγο και να φουσκώσει το ρύζι.
Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα φύλλα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν. ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΑΘΟΥΝ.
Διαλέγουμε τα πιο χοντρά φύλλα (4 – 5) και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε σε κάθε φύλλο λίγη από τη γέμιση του ρυζιού, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό. Πρέπει να προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο γιατί διαφορετικά θα φύγει στη διάρκεια του βρασίματος.
Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια κοντά – κοντά, αλλά όχι σφιχτά.
Τα στρώνουμε σε σειρές στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να τα κρατάει σταθερά στη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 κεσέ βραστό νερό και τη βάζουμε να βράσει. Μετά 5 – 6 λεπτά ρίχνουμε ακόμα 1½ κεσέ βραστό νερό. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν και να απορροφήσουν το νερό.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά πριν τα βγάλουμε.
Σερβίρουμε ένα μπολ με γιαούρτι στο τραπέζι μαζί με τα πολίτικα ντολμαδάκια για να τα συνοδέψετε με αυτό.
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!