Ορεκτικα
Μυτζηθρόπιτες με γλυκιά γέμιση και ωραίο φύλλο – μια δοκιμή θα σε πείσει!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικα
1 ποτηρι χλιαρο νερο
1 ποτηρι γαλα
1 φακελακι ξερη μαγια
3 κ.σ ζαχαρη
2 ασπραδια
1 ποτηρι λαδι ελαφρυ
6,5-7 ποτηρια αλευρι δυνατο, 1 κ.γλ αλατι
Γεμιση
Υλικα
Μισο κιλο ανθοτυρο λιωμενο με πηρουνι
Μισο κιλο γιαουρτι οχι επιδορπιο γιαουρτιου …εχει διαφορά
100 γραμ ζαχαρη ,1 κ.γλ κανελα, λιγη κοπανισμενη μαστιχα,
στη μυτη του κουταλιου γαρυφαλλο. Αναμυγνειουμε ολα τα υλικα μαζι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα βαθυ σκευος βαζουμε το νερο και το γαλα . Διαλυουμε τη ζαχαρη και την μαγια . Κατοπιν πασπαλιζουμε απο πανω σε ολη την επιφανεια ενα ποτηρι αλευρι. Δεν αναμειγνυουμε. Οταν φανουν φουσκαλες πανω στην επιφανεια εχει ενεργοποιηθει η μαγια . Χρειαζεται ενα τεταρτο περιπου. Προσθετουμε τα ασπραδια χτυπημενα και το λαδι.
Αναμειγνυουμε καλα . Προσθετουμε σταδιακα το αλευρι κοσκινισμενο και το αλατι. Ζυμωνουμε καλα για ενα τεταρτο περιπου. Ριχνουμε δυο σταγονες λαδι στην επιφανεια της ζυμης . Τυλιγουμε με μεμβρανη σκεπαζουμε με πετσετα και αφηνουμε να ξεκουραστει η ζυμη μας για μια ωρα τουλαχιστον σε ζεστο περιβαλλον.
Κατοπιν οταν ειναι ετοιμη η ζυμη την πλαθουμε στο παγκο εργασιας μας σε ενα χοντρο μπαστουνι .Το κοβουμε σε δυο μερη κατα πλατος οπως το κοιταζουμε. Το ενα μερος μεγαλυτερο απ το αλλο.
Τωρα εχουμε 2 μπαστουνια .Ετσι οπως τα βλεπουμε κοβουμε και τα δυο ταυτοχρονα κατα μηκος τον ιδιο αριθμο κομματιων…ετσι εχουμε ζευγαρια απο κομματια ενα μικρο ενα μεγαλυτερο. Χωρις να εχουμε αλλαξει τη σειρα πλαθουμε μπαλακια . Τα σκεπαζουμε με πετσετα και τ αφηνουμε να ξεκουραστουν για μιση ωρα Παιρνουμε ενα μπαλακι μικρο και ενα μεγαλυτερο και ανοιγουμε φυλλο με τα χερια μας…( προτιμω μικρο πλαστη εγω ,γιατι με τα χερια δεν τα καταφερνω) πανω στο μεγαλυτερο φυλλαρακι βαζουμε μια κουταλια σουπας γεμιση και σκεπαζουμε με το μικροτερο..
κλεινουμε καλα γυρω φερνοντας την κατω ακρη στην πανω ακρη του φυλλου…κολά καλυτερα αν περασουμε την ακρη του κατω φυλλου με ασπραδι. Μεταφερουμε το φαναρακι μας σε ταψι που εχουμε στρωσει με αντικολλητικο χαρτι.Οταν γεμισει το ταψι το σκεπαζουμε και παλι με πετσετα και το αφηνουμε να ξεκουραστει αλλη μιση ωρα….οταν φουσκωσουν περναμε με κροκαδι ( τα δυο κροκαδια απ τα αυγα μας) διαλυμμενο με λιγο νερακι ολα τα φαναρακια μας .Προεραιτικα πασπαλιζουμε με σουσαμια. Ψηνουμε για μιση ωρα στον αερα. Τα πρωτα δεκα λεπτα στους 180 . Μετα μειωνουμε τη θερμοκρασια στους 170 βαθμους
.
Αφηνουμε να κρυωσουν και φυλασουμε σε σκευος σκεπασμενο.
Το φυλλο γινεται αφρος και μπορει να χρησιμοποιηθει ακομα με γεμιση μηλο κολοκυθα γλυκια οπως και με γεμιση φετα – γιαουρτιου αλμυρη ή μιξ τυριων…
Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.