Connect with us

Πιτες

Μπατζίνα, κρεατόπιτα, τραχανόπιτα, μπομπότα, γαλατόπιτα.. Παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες που αξίζει να μαγειρέψεις!

Κρεατόπιτα Λάρισας Υλικά (8 μερίδες) 8 φύλλα ζύμης 2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο) 2 κιλά κρεμμύδια 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι αλάτι, πιπέρι Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και […]

Published

on

article4469.w l

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Κρεατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

8 φύλλα ζύμης

2 κιλά κρέας (1 μοσχάρι, 1 πρόβειο)

2 κιλά κρεμμύδια

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού γλυκό τραχανάς5 κόκκους τριμμένο μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε το κρέας με το αλάτι το πιπέρι και το μπαχάρι και το μισό λάδι, φροντίζοντας να μείνει λίγος ζωμός στο τέλος και το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε και λιώνουμε το κρέας και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόβουμε, τα τσιγαρίζουμε σε στεγνή κατσαρόλα, τα σβήνουμε με το ζωμό από το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Προσθέτουμε το κρέας στη συνέχεια, ρίχνουμε και τον τραχανά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι που το μείγμα να απορροφήσει όλο το ζωμό.

Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί τα πέντε φύλλα, αφού και αυτά τα βρέξουμε ενδιαμέσως με λάδι, και απλώνουμε τη γέμιση. Στη συνέχεια στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά του ταψιού να σχηματισθεί ο κόθορος. Από πάνω καταβρέχουμε με λίγο λάδι και λίγο νερό και την ψήνουμε για 70 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

 

Τραχανόπιτα Τρικάλων

Υλικά (10 μερίδες)

6-7 φύλλα ζύμης

3 ποτήρια νερού γλυκό τραχανά

300 γρ. Τυρί φέτα

1 φλιτζάνι λάδι

4 ποτήρια νερό

αλάτι

Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον τραχανά μέχρις ότου αρχίζει να βράζει οπότε τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όλα τα φύλλα πάντα ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι. Αφού κρυώσει ο τραχανάς προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα στο ταψί.

Γυρίζουμε στριφτά τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού για να σχηματισθεί ο κόθορος και το βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε μερίδες.

 

Μπομπότα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού

1 κουτάλι γλυκού σόδα μαγειρική

1 κιλό άγρια χόρτα (τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκια, παζιά κ.α.)

1/2 κιλό τυρί φέτα

350 γρ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά

αλάτι, πιπέρι

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα μαραίνουμε και αυτά μέσα στο ίδιο λάδι. Κατεβάζουμε τα χόρτα από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι κι όταν κρυώσουν ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε το μείγμα.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι περισσότερο από μια απλή επάλειψη και από πάνω πασπαλίζουμε το μείγμα του αλευριού με τη μαγειρική σόδα ώστε να καλύψει καλά το ταψί και καταβρέχουμε με νερό τόσο όσο να νοτίσει το αλεύρι. Στη συνέχεια στρώνουμε μια ψιλή στρώση από το μείγμα, περίπου το μισό με τα χόρτα και ξαναρίχνουμε νέα στρώση αλεύρι νοτίζοντας το με λάδι και νερό.

Όταν ρίξουμε και την δεύτερη στρώση του μείγματος πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο αλεύρι να καλύψει τα χόρτα και την παλαμίζουμε να στρώσει. Ξαναβρέχουμε με λάδι και νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 70 λεπτά.

 

Μπατζίνα Καρδίτσας

Υλικά (5 μερίδες)

250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο

3 ποτήρια αλεύρι

150 γρ. γιδινό βούτυρο

1 ποτήρι γάλα

1 κρασοπότηρο λάδι

1 ποτήρι νερό

λίγο ξύσμα μαγιάς

2 αβγά

αλάτι

Χτυπάμε τα αβγά με το λάδι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τη μαγιά ανακατεύοντας διαρκώς και το τριμμένο τυρί. Στη συνέχεια αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, προσέχοντας μη δημιουργηθούν κόκκοι και φροντίζοντας στο τέλος να μη γίνει η ζύμη σφιχτή αλλά να είναι αρκετά μαλακή και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.

Στρώνουμε στο ταψί λίγο βούτυρο, απλώνουμε τη ζύμη και από πάνω απλώνουμε σε μικρά κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο παντού. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και μόλις αρχίζει να ψήνεται τρυπάμε την πίτα με ένα πιρούνι για να μην δημιουργηθούν φουσκάλες. Παλιότερα η νοικοκυρά τρύπαγε την πίτα με τα δάχτυλα γι αυτό κι ονομαζόταν μουντζωτή, από τη μούντζα (το φάσκελο).

 

Γαλατόπιτα Λάρισας

Υλικά (8 μερίδες)

3 φύλλα

1 κιλό γάλα

3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι

1 αβγό

1 κουταλιά της σούπας κοφτή βούτυρο

λίγο λάδι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ελάχιστο αλάτι, λίγο κανέλα

Πλένουμε σε ζεστό νερό και τρίβουμε με τις παλάμες το ρύζι. Ετοιμάζουμε το ταψί αλείφοντάς το με λάδι και στρώνοντας τα τρία φύλλα. Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι που να αρχίσει να πήζει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το μισό χτυπημένο αβγό, το ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για λίγο, για να φουσκώσει. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, το απλώνουμε και από πάνω το καταβρέχουμε με το υπόλοιπο αβγό και πασπαλίζουμε με λίγο κανέλα. Ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία περίπου στους 130 βαθμούς, για 45 λεπτά.

Πηγή: Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Γλυκα1 ώρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές5 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές6 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές21 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές23 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Exit mobile version