Συνταγές
Ένα πραγματικά ελληνικό πιάτο – χορταστικός μουσακάς για σήμερα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Οι Συνταγές της Κυριακής”.
ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες
6-7 πατάτες
400 γραμμάρια κεφαλοτυρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 κλωναρακια μαϊντανό
3 ντομάτες στο μούλτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαυροπιπερο
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1/2 φυλτανακι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τη ζάχαρη, όταν καραμελωσουν ρίχνουμε τον κιμά μάς.
Οταν πάρει χρώμα ο κιμάς ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ :
1 λίτρο γάλα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 κούπα γεμάτη αλεύρι
2 αυγά τα κροκαδια τούς
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μη κολλήσει, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Στο τέλος ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες, και τις πατάτες..
Για τον παραδοσιακό μουσακά οι πατάτες και οι μελιτζάνες τηγανιζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκινισουν, αλλά για μια πιο ελαφριά εκδοχή ψήνουμε στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά.
Αν τα τηγανισουμε τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά λάδια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ότι σχήμα θέλετε και τοποθετούμε στο πάτο τού ταψιού τις πατάτες και έπειτα τις μελιτζάνες, ανάμεσα αλατοπιπερονουμε ελάχιστα.
Έπειτα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτυρι (η ότι άλλο τυρί προτιμάτε)
Στο τέλος περυχινουμε καλύπτοντας τη κρέμα μπεσαμελ, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις εως ότου να σχηματιστεί ροδοκόκκινη κρούστα.
Πριν κόψουμε τον μουσακά αφήνουμε να κρυώσει για μισή με μία ώρα.
Η Συνταγή είναι από “Οι Συνταγές της Κυριακής”.