Συνταγές
Αν έχεις μήλα, ευκαιρία να φτιάξεις υπέροχη μηλόπιτα με φανταστική κρούστα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”
Υλικά
Για την ζύμη
195γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
170γρ βούτυρο σε κομματάκια κρύο από το ψυγείο
60ml νερό κρύο από
το ψυγείο
Για την γέμιση
800γρ μήλα καθαρισμένα σε φετούλες
65γρ ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ κανέλα
30γρ βούτυρο λιωμένο
1/4 κ.γ αλάτι
Επιπλέον
1 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ
1 χτυπημένο αυγό
2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ μαρμελάδα βερίκοκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη. Χτυπάμε τα ενωθούν. Προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο και χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα να ενωθεί. Προσθέτουμε το κρύο νερό και χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε το ζυμαράκι. Αλευρώνουμε την επιφάνεια και και την ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα. Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, ανακατεύουμε να ενωθούν. Πασπαλίζουμε το αλέυρι πάνω στην ζύμη. Στρώνουμε τις φέτες του μήλου κυκλικά επάνω στην ζύμη αφήνοντας κενό από τις άκρες ώστε να μπορούμε να διπλώσουμε από πάνω της ζύμη. Διπλώνουμε της ζύμη προς τα μέσα και αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε την ζάχαρη στην επιφάνεια και τοποθετούμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς στην μέση του φούρνου για 60-65 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα μήλα και να τραγανίσει η ζύμη.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα.
Βάζουμε την μαρμελάδα με το νερό σε ένα πυράντοχο δοχείο και τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να κάψει καλά. Αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των μήλων.
Όταν κρυώσει καλά, κόβουμε και απολαμβάνουμε μαζί με το καφεδάκι μας.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”