Συνταγές
Μεθυσμένα σιροπιαστά που τρώγονται τόσο ευχάριστα! Είναι ελαφριά και πολύ σιροπιαστά, χωρίς να σε λιγώνουν..
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.
ΥΛΙΚΑ
Δόση για 30 μεγάλα κομμάτια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ ( ίσως περισσέψουν 2-3 κουταλιές)
4 κ.γλ. μπέϊκινγκ
500 ml (2 κούπες) σπορέλαιο
300 ml λευκό κρασί ή ρετσίνα (ή και μπύρα)
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 σωληνάκια βανίλιας ( ή 2 κ.γλ. υγρή ή βανιλέτα)
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
Λίγο ινδοκάρυδο
ΣΙΡΟΠΙ:
650 ml ζάχαρη, 650 ml νερό, 1 κ.γλ χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη λάδι, κρασί, άχνη, βανίλια, ξύσμα. Κοσκινίζουμε μαζί – με ένα μεταλλικό σουρωτήρι -το μπέϊκινγκ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής, ούτε χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Πλάθουμε μπαλάκια, μεγέθους μανταρινιού και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε πιτάκια πάνω σε ένα μικρό πιατάκι.Βάζουμε ένα μικρό κουταλάκι μαρμελάδα και τσιμπάω να κλείσει καλά η ζύμη για να μη χυθεί η μαρμελάδα με το ψήσιμο. Βουτάμε κάθε μεθυσμένο σε ένα πιάτο με ινδοκάρυδο και αραδιάζουμε σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.Ψήνουμε για 23-25 λεπτά. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα είναι έτοιμα.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει να γίνει το σιρόπι και το έβρασα 7 λεπτά.Μόλις βγούν τα μεθυσμένα από το φούρνο τα μεταφέρουμε με σπάτουλα σε ρηχό σκεύος και με μια κουτάλα τα περιλούζουμε ζεστά με το ζεστό σιρόπι.Πασπαλίζουμε λίγο ακόμη ινδοκάρυδο και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.
Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο επί μέρες.
Η δόση αυτή βγάζει 2 μεγάλα ταψιά. Για να σιροπιάσουμε το δεύτερο ταψί βάζουμε το σιρόπι να ζεσταθεί καλά ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.
Η Συνταγή είναι από κ. Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή– “Χρυσές Συνταγές”.