Συνταγές
Μαρμελάδες βερύκοκο, θα έχετε δοκιμάσει πολλές φορές. Λίγες όμως, σας έχουν κάνει πραγματική εντύπωση!
με τον λιγότερο κουραστικό και απλούστερο τρόπο.
Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό βερύκοκα, πλυμένα και αλεσμένα στο μούλτι (χωρίς το κουκούτσι, εννοείται)
900 γρ. ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού, στο τέλος της βράσης.
καθόλου νερό
βάζα γυάλινα, για την αποθήκευση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά, σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Η ένταση της βράσης της μαρμελάδας μας, πρέπει να είναι δυνατή, για να δέσει η μαρμελάδα μας γρήγορα, ώστε το χρώμα της να παραμείνει ξανθό. Όσο βράζει.. σκουραίνει. Καθόλου νερό και για αυτόν τον λόγο. Ανακάτεμα συνεχώς, γιατί πιάνει εύκολα. Ξαφρίζουμε, στην αρχή της βράσης, μόλις δούμε να βγαίνει ο καθιερωμένος αφρός. Όταν κοντεύει να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Τα βάζα, εγώ δεν τα αποστειρώνω. Με το που κλείνω το μάτι της κουζίνας, που έχω και βράζει η μαρμελάδα μου, έχω δίπλα ένα πιάτο ρηχό, όπου έχουμε τοποθετήσει το γυάλινο βάζο μου. Παίρνω μια κουτάλα και γεμίζω το βάζο, έως επάνω. Το κλείνουμε με το καπάκι του καλά, αγκαλιάζω το καπάκι, με μια πετσέτα κουζίνας, που την έχουμε διπλώσει τόσο ώστε να μην καώ, πιανοντάς το και το αναποδογυρίζω μια φορά και το βάζω στην άκρη να κρυώσει. Ακούγεται ένα “φςςς” και σφραγίζει.
Θέλει βοήθεια και με δεύτερη πετσέτα, μέχρι να το μάθετε, για να το πιάσετε λίγο από τα πλάγια προσεκτικά. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, αποστειρώνεται και το βάζο, ταυτόχρονα.
Έγινε πολύ νόστιμη …και βέβαια, μπήκα στον πειρασμό και την δοκίμασα αμέσως…και του χρόνου, να είμαστε καλά, να την ξαναφτιάξουμε!
Η Συνταγή είναι από Ντίνα Κατσίρη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.