Συνταγές
Καλοξόδευτη να είναι! Μαρμελάδα βερίκοκο της γιαγιάς
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
2 κ. βερίκοκα βιολογικά
1,5 κ. Ζάχαρη κρυσταλλική
Δύο βανίλιες άρωμα
Ξύσμα από μισό λεμόνι.
Χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και τυχόν στίγματα. Αν θέλουμε αφαιρούμε τη φλούδα γιατί κατά το βρασμό σκουραίνει το γλυκό μας. Εγώ δεν την αφαιρώ.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα βερίκοκα.
Αν θέλουμε κομματάκια από το φρούτο μέσα στη μαρμελάδα αλέθουμε μερικά χοντροκομμένα.
Βάζουμε τα βερίκοκα και τη ζάχαρη μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Τα βράζουμε περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με τη σπάτουλα
Ξαφρίζουμε σε τακτικά διαστήματα.
Αν πετάγεται η μαρμελάδα χαμηλώνουμε τη φωτιά
ΠΡΟΣΟΧΉ
Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε συνεχώς τη μαρμελάδα γιατί πιάνει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας
Σβήνουμε τη φωτιά αφήνουμε τη μαρμελάδα δίπλα σκεπάζουμε με πετσέτα.
ΠΡΟΣΟΧΉ
δεν βάζουμε το καπάκι γιατί δημιουργούνται υδρατμοί και μαυρίζει η μαρμελάδα
Μετά από οκτώ ώρες ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς με τη σπάτουλα, βράζουμε για 10 λεπτά
Όσο περισσότερο βράζουμε τη μαρμελάδα τόσο σκουραίνει
Εμείς θέλουμε να πετύχουμε 1) να δέσει η μαρμελάδα μας 2) να έχει ένα όμορφο βερικοκί χρώμα 3) να έχει υπέροχη γεύση και άρωμα
Ένα λεπτό πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ:
Έχουν άρωμα και γεύση. Επίσης δεν συγκρατούν νερό το οποίο είναι μεγάλος εχθρός για τις μαρμελάδες ή τα γλυκά του κουταλιού. Το πολύ νερό που συγκρατούν τα φρούτα είναι η αιτία πού τα μαυρίζει αν τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδες και δεν τα αφήνει να πήξουν.
Η Συνταγή είναι από Fotini Mourtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.