Συνταγές
Πολύ όμορφο πιάτο γεμάτο αρώματα – κριθαράκι χοντρό με μανιτάρια και κουρκουμά
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
500 γρ λευκά μανιτάρια ή ανάμεικτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
10 γρ. κουρκουμά ή 1 κ.σ.
500 γρ. κριθαράκι ολικής
1 ποτήριρακι λευκό κρασί
1 λτ – 1.250 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
1 κ.σ βούτυρο
1 φλ παρμεζάνα ή πεκορινο,λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βαθιά προθερμάσμενο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο όγκος τους να αρχίσει να μειώνεται και να απελευθερώνουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κουρκουμά, και το κριθαράκι ολικής και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτουμε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.
Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην μας κολλήσει.
Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί τριμμένο ανακατεύοντας έντονα. (Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό και όχι στεγνό). Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι.
Καλή όρεξη σε όσους την δοκιμάσουν! Αν ψάχνετε και άλλες συνταγές με μανιτάρια, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”