Connect with us

Συνταγές

Μακαρονόπιτα με λάδι – Ευρέως διαδεδομένη στην Πελοπόννησο

Published

on

401775007 10161029774817911 2599085894612600620 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Αυτή δεν είναι περιγραφή είναι ιεροτελεστία τρέξαν τα σάλια μου.

Η συνταγή είναι από Giorgos Katsampas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά
-6 φύλλα κρούστας, (δεν ξέρω να ανοίγω αλλά θα μάθω)
-1 λίτρο γάλα
-350 γρ. αλμυρή φέτα από τσοπάνο, (λύσσα την κάνουνε)
-5 αυγά από τις κοτούλες, (το ένα έτυχε δίκροκο)
-ελαιόλαδο, (για τα μακαρόνια αφού στραγγιστούν από το νερό, 50 ml. για τη γέμιση και όσο πάρει το ταψί και τα φύλλα)
-600 γρ. χοντρά μακαρόνια, (λόγω του ταψιού που βρήκα από τη γιαγιά μου και σπασμένα στα τρία, tip από τη μητέρα μου για να εισχωρεί το μίγμα μέσα τους και να αφρατέψει η πίτα)
-Αλάτι, αν η φέτα είναι εμπορίου, (αυτή που έχω ανεβάζει 3 mmHg τη πίεση από το αλάτι που έχει)
-Πιπέρι. Βάζω φρεσκοτριμένο από μύλο με τέσσερα αρωματικά πιπέρια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενώ ξεπαγώνουν τα φύλλα 2 ωρίτσες, και παραδίπλα το γάλα, το τυρί και τα αυγουλάκια αν είναι από ψυγείο, (εγώ βάζω ημέρας από το κοτέτσι), βράζουμε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε, τα σβήνουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με τα χέρια ή το πηρούνι, σπάμε ακανόνιστα το τυρί.

Αφού τα υλικά είναι πλέον έτοιμα, προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάω τα αυγά με δύο πηρούνια κι όχι με μίξερ, (δεν φτιάχνω κέϊκ), ρίχνω γάλα, λάδι, αλατοπίπερο και τα τυριά, ανακατεύω με φαρδιά ξύλινη κουτάλα ή με την παλάμη μου, όπως μου έμαθε η γιαγιά μου και τα αδειάζω στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Ανακατεύω.

Λαδώνω το ταψί και οπωσδήποτε στα τοιχώματα και στο χείλος. Στρώνω 3 φύλλα με λάδι ενδιάμεσα. Ανακατεύω πάλι το μίγμα στη κατσαρόλα και το αδειάζω στο ταψί. Στρώνω τα υπόλοιπα 3 φύλλα, πάλι με λάδι ενδιάμεσα.
Κόβω τις άκρες που είναι έξω από το χείλος του ταψιού, (θα τις φάνε οι κότες αύριο) και στρίβω το υπόλοιπο προς τα μέσα.

Στην κατσαρόλα που ήταν το μίγμα, ρίχνω ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύω κι έτσι “τραβάει” τις μυρωδιές και μικρά υπολείμματα από τα αυγά, το γάλα, το λάδι και το τυρί. Το αδειάζω με προσοχή επάνω στη πίτα.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά στους 180 βαθμούς. Σε 55 λεπτά, που τα φύλλα έχουν ξεκολλήσει από το ταψί και το λάδι χοχλάζει γύρω- γύρω, σβήνω το φούρνο και μετά από 5 λεπτά βγάζω το ταψί.

Βάζω μια πετσέτα, διπλωμένη στα τέσσερα, σε ένα σημείο της περιμέτρου του ταψιού για να κυλήσει το λάδι από την αντίθετη μεριά. Μόλις αρχίσει να κρυώνει η πίτα, (περίπου στα 15-20 λεπτά) κόβω με προσοχή ένα κομμάτι για να μαζευτεί το λαδάκι.

Όταν πια κρυώσει, την κόβω και τα κομμάτια τα βάζω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. (Το λαδωμένο χαρτί ΔΕΝ το πετάω. Είναι προσάναμμα για το τζάκι και για τις κλάρες από τις ελιές).
Το λάδι που πήραμε από το ταψί, επειδή ακριβώς είναι έξτρα παρθένο, ΔΕΝ το πετάμε. Μπορούμε να μαγειρέψουμε ή το κορυφαίο όλων: να τηγανίσουμε πατάτες που γίνονται πεντανόστιμες.

Αυτά που έγραψα για θερμοκρασίες, ισχύουν για τη κουζίνα μου και το ταψί μου.
Να είστε όλα τα μέλη του γκρουπ και οι οικογένειές σας πάντα καλά!

Η συνταγή είναι από Giorgos Katsampas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές8 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές10 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές12 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα14 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές16 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές18 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές19 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Exit mobile version