Συνταγές
Ένα κλασσικό σπιτικό φαγητό, που δύσκολα ξεπερνιέται!… Μακαρονάδα με τρυπητό μακαρόνι και μοσχαράκι κοκκινιστό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Manthos Anagnostou – “ΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.
Η Συνταγή για το Μοσχαράκι Κοκκινιστό :
Προετοιμασία: Το καλό είναι ότι το κρέας γίνεται καλύτερο αν προετοιμαστεί την προηγουμένη γιατί δένει η γεύση. Για το κοκκινιστό υπολογίστε συνολικά γύρω στις 2 ½ ωρούλες, (ακόμα και 4 , αν είστε μερακλήδες, προκειμένου να σιγομαγειρευτεί…’slow-cooking”, το λεγόμενο…), συνταγή που απαιτεί και μια σχετική επιμέλεια, αλλά με μαγικό αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο. Αν την κάνετε πρώτη φορά, ακολουθήστε τα βήματα και τις σημειώσεις. Μπορείτε επίσης, να μαρινάρετε τα κομμάτια του κρέατος από την προηγουμένη μέρα, για ακόμα καλύτερο – πιο γευστικό – αποτέλεσμα. Η μαρινάδα αποτελείται από το ελαιόλαδο, το κρασί και τα μπαχάρια.
Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:
550 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μπουκιές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κτσ. βούτυρο φρέσκο, (και άλλα 3 για το τσιγάρισμα)
50-100 ml. ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού κρασί Μαυροδάφνη
1. ντομάτα τριμμένη
100 γρ. πελτέ ντομάτας
1/4 κουτί χυμό ντομάτας
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
2 φ. δάφνη
3-4 κλωνάρια μαϊντανού δεμένα με σπάγγο
1 ξυλάκι κανέλα
½ κτγ. μπούκοβο
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτσ. κολλίανδρο
1 ποτήρι ζεστό νερό, (ή και περισσότερο)
Εκτέλεση
Σε φαρδιά μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνετε σε δόσεις το κρέας, (συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτή την ποσότητα) ώστε να καραμελώσει απ’ έξω σε υψηλή θερμοκρασία.
Αν γεμίσετε την κατσαρόλα με όλη την ποσότητα του κρέατος σε μια δόση, πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ψηθεί, βράζει, βγάζοντας έξω τα ζουμιά του.
Δεν το ανακατεύετε συνέχεια, απλά γυρνάτε ένα-ένα τα κομματάκια μετά από 3 λεπτά και περιμένετε να καραμελώσει και απ΄την άλλη πλευρά. Αφού συμβεί αυτό, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές τους. Η συνολική διαδικασία για κάθε δόση διαρκεί περί τα 6-8 λεπτά. Κάθε φορά, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε ένα λεπτό περίπου να ξανακάψει το λάδι πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.
Μόλις ολοκληρώσετε με το κρέας και το έχετε σε ένα μπολ, ρίχνετε στο λάδι που έχει απομείνει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χαμηλώνετε τη φωτιά για 3-4 λεπτά ώστε να καραμελώσει κι’ αυτό.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά μαγειρεύοντας στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει το κρέας, προσθέτουμε μετά από λίγο νερό, ανακατεύοντας συχνά, με προσοχή να μην κολλήσει!
Προσέχουμε, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε επί πλέον νερό.
Το αφήσαμε να μαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά την τελευταία ώρα. Συνολικός χρόνος: περ. 4 ωρούλες!
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, βάζοντας τα βρασμένα μακαρόνια κάτω κυκλικά και από πάνω την μυζήθρα, τσιγαρίζουμε με το φρέσκο βούτυρο καυτό!, και τέλος, το κρέας.
Σημείωση: Προτείνεται, να αφήσουμε το κρέας μαγειρεμένο να κρυώσει και μετά από 2 ωρίτσες να ξαναζεσταθεί και να σερβιριστεί. Αυτό ισχύει για όλα τα λαδερά και μαγειρευτά φαγητά. Έτσι δένει καλύτερα η σαλτσούλα με το φαγητό. Η διαφορά είναι τεράστια! Απλά, χρειάζεται προγραμματισμός και υπομονή!
Η συνταγή είναι από Manthos Anagnostou – “ΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.