Συνταγές
Νηστίσιμα ελιοπιτάκια με λιαστή ντομάτα – αφράτα και νόστιμα
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Χριστοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 κούπας ηλιέλαιο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
Ελίτσες κομμένες σε κομματάκια ή και ολόκληρες χωρίς κουκούτσι
Λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές κ το σουσάμι. Χτυπάμε για λίγα λεπτά και έχουμε μια ζύμη πολύ αφράτη! Συνεχίζουμε για πολύ λίγο ακόμα το ζύμωμα με τα χέρια.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια ( εγώ τα βγάζω 20 πιτάκια). Ανοίγουμε με το δάχτυλό μας μια μικρή λακουβιτσα στο κέντρο της κάθε μπαλίτσας και κλείνουμε μέσα μικρή ποσότητα απ’ τις ελίτσες και αν θέλουμε μικρά κομμάτια από λιαστή ντομάτα
Κλείνουμε καλά την ζύμη απ’ την κάτω πλευρά της, και τοποθετούμε τα ελιοπιτάκια μας, σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πάνω απ’ τα πιτάκια πασπαλίζουμε σουσάμι (προαιρετικά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 – 30′.
Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα πιτάκια με τυρί ή και αλλαντικά
Επίσης στην γλυκειά εκδοχή τους, τα γεμίζουμε με κομμάτια σοκολάτας ή 1 κ.γ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Η Συνταγή είναι από κ. Λένα Χριστοπούλου– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.