Συνταγές
Το νόστιμο το καταλαβαίνεις στο στόμα και το υγιεινό στο στομάχι – Λευκό ψωμί από αλεύρι 100% όλυρας ή αγριοσίταρου ή ντίγκελ ή spelt
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η eκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Φόρμα για ψωμί από αλουμίνιο
20Χ 13Χ10 εκ
Υλικά για το προζύμι
30 γρ. προζύμι, ( στάρτερ)
110 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
110 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς σε ένα μπόλ βάζουμε το προζύμι που έχουμε αναπιάσει πρόσφατα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ντίγκελ και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη κάνουμε μερικές τρύπες με οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει.
Για τη ζύμη
260 γρ. νερό χλιαρό
250 γρ. προζύμι
400 γρ. αλεύρι ντίγκελ τύπου 630
10 γρ. αλάτι
50 γρ. ηλιόσπορους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το προζύμι. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά . Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα κάνοντας και μερικά διπλώματα με αυτή. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 15′ – 20′ να φουσκώσει και να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα.
Μετά από την παραπάνω ώρα βλέπουμε ότι η ζύμη άλλαξε, έγινε πιο ελαστική. Τώρα ζυμώνουμε για 2′ – 3′ κάνοντας διπλώματα με τη σπάτουλα, ή ζυμώνουμε με το μίξερ χειρός. Δεν θέλει πολλά ζυμώματα . Σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι ή με τη μεμβράνη και την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 3 – 4 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία, (εμένα μου πήρε 7 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου είναι 18 βαθμοί).
Εδώ κάνουμε ένα μικρό κολπάκι για να ξέρουμε ότι η ζύμη μας ζυμώθηκε καλά και φουσκώνει καλά, παίρνουμε ένα μικρό βαζάκι και ρίχνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Όταν η ζύμη φτάσει στο 50% – 60% τότε διπλώνουμε τη ζύμη απαλά με μια σπάτουλα και την αδειάζουμε στην βουτυρωμένη φόρμα μας. (Η ζύμη της λεκάνης μας πρέπει να έχει διπλασιαστεί και να έχει κάνει ένα βουναλάκι πριν την διπλώσουμε και τη μεταφέρουμε στη φόρμα για το τελικό φούσκωμα). Βρέχουμε το χέρι μας και ισιώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα να είναι παντού ίδια.
Σκεπάζουμε με ένα σκουφάκι μπάνιου, (εννοείται το έχουμε μόνο για ζύμες😁) και αφήνουμε να φουσκώσει. Η ζύμη μας πρέπει να ωριμάσει καλά , αυτό είναι σημαντικό• η ώρα δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία, (εμένα η τελική ωρίμανση μου πήρε 2 ώρες γιατί η θερμοκρασία του χώρου αυξήθηκε στους 22,5 βαθμούς). Μόλις το ζυμαράκι στο βαζάκι φτάσει στο 100% τότε κοιτάμε και τη ζύμη. Πρέπει να έχει φουσκώσει να έχει και ένα βουναλάκι και η επιφάνεια της να μην είναι ίσια. Τότε είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο με ένα άδειο ταψί στο πάτο του στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις σβήσει το λαμπάκι βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο φούρνο στην πρώτη από κάτω σχάρα του φούρνου, ρίχνουμε ζεστό νερό στο ταψί, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15′. Για έξτρα ατμό μπορούμε να ψεκάσουμε με νερό και τα ζεστά πλαϊνά του φούρνου. Κατόπιν αφαιρούμε το ταψί με το νερό, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε αλλα 45′, (συνολικός χρόνος ψησίματος 1 ώρα).
– Η συνταγή είναι από το YouTube από το κανάλι Υγιεινός Τρόπος Ζωής
– Είναι η πρώτη φορά φορά που φτιάχνω ψωμί με όλυρα. Το έφτιαξα χθές και όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε το βράδυ.Το άφησα όλο το βράδυ να κρυώσει καλά και το έκοψα σήμερα.
Είναι ένα εξαιρετικό και μυρωδάτο ψωμί που το λάτρεψα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το αλεύρι το πήρα από μεγάλο σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων.
Η εκτέλεση είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής” – Υγιεινός Τρόπος Ζωής.