Συνταγές
Δεν μπορούμε χωρίς πίτα – λατρεμένη λαχανόπιτα και πρασοκιμαδόπιτα
Η συνταγή είναι από Fotini Gatzi– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη
1 κιλό και λίγο παραπάνω αλεύρι, 1 κτσ. κοφτή αλάτι, 2 κτσ. βιτάμ λιωμένο, και ελαιόλαδο περίπου 120 γρ. πρέπει να ήταν το έβαλα με το μάτι και νερό όσο πάρει.
Ολα τα υλικά σε μια λεκάνη, ζυμώνω, φτιάχνω ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει. Για καλύτερο άνοιγμα των φύλλων το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ και το βάζω στο ψυγείο.
Λαχανόπιτα :
Σπανάκι, τσουκνίδα, λαπάτα, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα:
Τα κόβω, τα πλένω παρά πολύ καλά, αφήνω όλη νύχτα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν τα νερά, τα βάζουμε σε μια λεκάνη προσθέτουμε αλάτι, λάδι, τραχανά γλυκό και τυρί φέτα, όλα αυτά κατά βούληση.
Παίρνω ένα ταψί, ρίχνουμε λάδι, ανοίγουμε δύο φύλλα, ενδιάμεσα λαδωμένα την μισή γέμιση, ξανά άλλα δύο φύλλα ενδιάμεσα λαδωμένα, την υπόλοιπη γέμιση και κλείνω με άλλα δύο φύλλα ενδιάμεσα λαδωμένα, χαράζω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί η πίτα μας.
Πρασοκιμαδόπιτα:
700 γρ. κιμά ανάμεικτο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 3 πράσα ψιλοκομμένα.
Σοτάρισα το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρισα πολύ καλά μέχρι να μην έχει πολλά υγρά, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσει ελαφρώς η γέμιση. Προσθετω μια χούφτα τραχανά και χτυπάω 1 αυγό.
Ρίχνω και μία κούπα του τσαγιού γάλα.
Ανακατεύουμε και το ρίχνω στην γέμιση, ανοίγω δύο φύλλα ενδιάμεσα λαδωμένα, εγώ έβαλα από τρία φύλλα.
Στρώνω τα φύλλα στο ταψί, ρίχνουμε την γέμιση και κλείνω με άλλα τρία φύλλα ενδιάμεσα λαδωμένα, χαράζω.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί η πίτα μας.
Η συνταγή είναι από Fotini Gatzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.