Συνταγές
Φαγάκι λατρεμένο – υπέροχοι λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Αρχοντούλα Στρογγυλού – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο με λεπτά φύλλα(εγώ έβαλα 1 1/2)
500-600γρ.κιμά χοιρινό
2φλ.τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 κρεμμύδια μέτρια στο μπλέντερ
Μισό ματσάκι άνιθο και μισό μαϊντανό ψιλοκομμένα
3-4 καρότα στο χοντρό τρίφτη
2κ.σ. βούτυρο
2 ασπράδια αυγών
Αλάτι και πιπέρι
2 κύβους βοδινού προεραιτικά
Σάλτσα:
3 κ.σ.αλεύρι
3κ.σ. βούτυρο
1 φλ. τσαγιού γάλα
2 κρόκοι αυγών
Χυμό λεμονιού και το ζουμάκι που έχει μείνει στην κατσαρόλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έκοψα το κοτσάνι κι έβαλα το λάχανο να βράσει. Έβγαλα ένα ένα τα φύλλα, αφαίρεσα τα χοντρά και σκληρά μέρη και τα κόβω. Τα τελευταία χρόνια ντολμαδάκια και ντολμάδες τα κάνω στο φούρνο αλλά σήμερα τα έβαλα στην κατσαρόλα.
Στρώνω τα σκληρά μέρη ή και φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετώ από πάνω τους ντολμάδες. Αλατοπιπερώνω ,βάζω το βούτυρο,τους κύβους, σκεπάζω με φύλλα του λάχανου που περίσσεψαν και προσθέτω νερό μέχρι να τους σκεπάσει.
Τοποθετώ ένα πιάτο για να συγκρατεί τους ντολμάδες.Σε χαμηλή φωτιά βράζω για μια περίπου ώρα. Ελέγχω κάθε τόσο το ζουμί τους κι αν χρειαστεί προσθέτω νερό.
Βάζω σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτω το αλεύρι δουλεύοντας με σύρμα. Ρίχνω το γάλα και ζουμί από τους ντολμάδες, δουλεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει η σάλτσα.
Όταν βράσει και πυκνώσει, προσθέτω τους κρόκους των αυγών. Αφήνω λίγο ακόμα και ρίχνω το λεμόνι. Εγώ φτιάχνω αυτή τη σάλτσα επί 3,μόνο τα αυγά κρατάω σταθερά. Θέλω μεγαλύτερη ποσότητα γι’αυτό.
Η Συνταγή είναι από Αρχοντούλα Στρογγυλού – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.