Συνταγές
Εύκολη, νόστιμη και υγιεινή συνταγή για λαβράκια με οφτές πατάτες.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Antonis Velivasakis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
3 λαυράκια 1800 γρ (ακαθάριστα)
5 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 λ. ζωμό ψαρικών η λαχανικών η νερό
1 ποτηράκι ούζο
30 ντοματίνια κόκκινα, κίτρινα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
ξύσμα από λεμόνι
3 πατάτες στο αλουμινόχαρτο στο φούρνο
Έχω ζητήσει από τον ψαρά να μου καθαρίσει τα λαυράκια.
(εντόσθια, βράγχια, λέπια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Παίρνω το λαυράκι και με ψαλίδι κόβω όλα τα πτερύγια εκτός τα δύο μικρά που βρίσκονται κάτω από το κεφάλι και πριν το σκίσιμο της κοιλιάς.
2. Καθαρίζω το ψάρι τρίβοντας με ένα κουταλάκι από το υπόλοιπο αίματος που έχει απομείνει δίπλα στα βράγχια και στη ραχοκοκκαλιά και ξεπλένω καλά.
3. Κάνω δυό χαρακιές στο χοντρό τμήμα του ψαριού και από τις δύο πλευρές
(έτσι το ψάρι θα ψηθεί ομοιόμορφα)
4. Κόβω τα ντοματίνια στα 2 η στα 4 ανάλογα του μεγέθους.
5. Καθαρίζω τα σκόρδα, 2 ολόκληρα (για το ταψί) 3 κομμένα στη μέση για τα ψάρια.
6. Ξεπλένω καλά τον μαϊντανό
7. Κάνω ένα δεματάκι με μερικά κοτσάνια του μαϊντανού
8. Αλατίζω κάθε ψάρι εξωτερικά και εσωτερικά, φροντίζω να μπεί αλάτι στις εγκοπές
9. Βάζω στην κοιλιά του κάθε ψαριού το 1/3 του μαϊντανού και τα σκόρδα σε κοιλιά και κεφάλι.
10. Τυλίγω κάθε μιά πατάτα σε αλουμινόχαρτο σφιχτά.
Στο ταψί του φούρνου
Ρίχνω δυό τρείς γύρους ελαιόλαδο Τις 2 σκελίδες σκόρδου
Το ματσάκι από τα κοτσάνια μαϊντανού .
Ανάβω σε δυνατή φωτιά τα μάτια (2 μάτια)
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται καλά ρίχνω τα ντοματίνια και ανακατεύω.
Ψήνω, ανακατεύοντας, για 2-3′
Σβήνω με το ποτηράκι το ούζο και συνεχίζω το ψήσιμο για 2′ ακόμη να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σβήνω τα μάτια.
Βάζω στο ταψί τα ψάρια (όχι πάνω στις ντομάτες)
Βάζω νερό η ζωμό μέχρι τη μέση των ψαριών
Περιχύνω με ένα γύρο ελαιόλαδο
Σκεπάζω και βάζω στον φούρνο, ήδη ζεστό, αέρα 180°
Ψήνω για 20-25′ Στα 20′ ελέγχω το ψήσιμο.
Τραβώ το ένα από τα πτερύγια που άφησα, αν βγει αμέσως εύκολα, το ψάρι είναι έτοιμο.
Αν όχι συνεχίζω το ψήσιμο.
Ωστόσο Οι πατάτες έχουν μπει στον φούρνο στην κάτω θέση, απ’ αρχής.
*χρειάζεται τόσο υγρό για το ψήσιμο.
Ακολούθως έχεις δύο δρόμους μαγειρικούς
1. Το θες έτσι ζουμάτο και το απολαμβάνεις γιατί έχει αρώματα.
2. Παίρνεις λίγο ζωμό τον αφήνεις να κρυώσει και βάζεις μια κουταλιά νισεστέ (κορν φλάουερ) το διαλύεις καλά και το ρίχνεις στον υπόλοιπο ζωμό ψήνεις ξανά για 5′ τουλάχιστον να σφίξει να γίνει υδαρής κρέμα και τη βάζεις δίπλα στο ψάρι.
Η Συνταγή είναι από Antonis Velivasakis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.