Συνταγές
Λίγα τσουρέκια γεμιστά με μερέντα και δυο διαφορετικές μαρμελάδες – γίνονται σαν ατομικά και μοιράζονται εύκολα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι της μαμάς.
Για όσους δεν θέλουν να βάλουν ρετσίνα μέσα απλά αντικαθιστούν με γάλα ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ακέρωτο και το ξύσμα αυτού!!
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou– “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο
125 γρ. Σπορέλαιο
150 γρ. Άχνη
125 γρ. Ρετσίνα
1 Φακελάκι Μπέικιν
800 γρ. Αλεύρι
Σουσάμι
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ για λίγο, μετά βάζουμε την άχνη και τα χτυπάω καλά για πέντε λεπτά.
Συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι που το ρίχνουμε λίγο- λίγο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να τελειώσει όλο και να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε δέκα λεπτά να ξεκουραστεί και τα πλάθουμε στα σχέδια που θέλουμε. Σε ένα πιάτο βάζουμε σουσάμι τα γυρνάμε μέσα να πάει παντού και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Είναι μια πολύ όμορφη μαλακιά ζύμη που αν έχετε μηχανή του κιμά με εξάρτημα για κουλουράκια θα βγουν υπέροχα.
Τσουρέκια φόρμας που γίνονται εξαιρετικά αφράτα ..
ΥΛΙΚΑ:
Αλεύρι 1350 γρ. σκληρό για τσουρέκια
Ζάχαρη 400 γρ.
Αυγά 3
Πορτοκάλι 1 ακέρωτο μόνο το ξύσμα
Βούτυρο 170 γρ.
Μαχλέπι ένα φακελάκι ή δυο κουταλάκια
Κακουλέ μισό κουταλάκι
Μαστίχα μισό κουταλάκι
Μαγιά 75 γρ.
Νερό λίγο χλιαρό 300 ml.
Γάλα λίγο χλιαρό 320 ml.
Αλάτι μισό κουταλάκι
Όλα τα υλικά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου
Επάλειψη
1 αυγό
2 κουτάλια γάλα
Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
για την γέμιση έβαλα σταγόνες σοκολάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις τα μεγάλα τσουρέκια περίπου 35 λεπτά και τα μικρά περίπου 25 λεπτά.
Βάζουμε ένα ταψάκι τέρμα κάτω στον πάτο του φούρνου με νερό.
Κόβουμε τα μικρά σε μπαλάκια των 100 γραμμαρίων και τα μεγάλα δυο σε 250 γραμμάρια.
Τα κάνουμε στην κουζινομηχανή, όσοι τα κάνουν στο χέρι θέλει πολύ καλό ζύμωμα το λιγότερο δεκαπέντε λεπτά μέχρι να μην κολλάει άλλο στα χέρια.
Ανακατεύουμε πρώτα το νερό με την τριμμένη μαγιά στο χέρι και γάλα, βάζω τα αυγά τα ανακατεύω και αυτά.
Μετά βάζουμε όλα τα υλικά εκτός το βούτυρο το οποίο θα βάλω λίγο- λίγο αφού ζυμώσω καλά την ζύμη μου. Σκεπάζω με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήνω μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μου.
Βάζω λίγο βούτυρο ή λάδι σε ένα πιατάκι θα το χρειαστώ όταν θα κάνουμε τα μπαστούνια μου τα οποία θα ζυγίσω και θα τα αφήσουμε σκεπασμένα για δέκα λεπτά. Ανοίγω με το χέρι σε στρογγυλά κάθε μπαλάκι και μετά κάνω το μπαστούνι πατώντας και διπλώνοντας. Κάνω τα σχέδια που θέλω βάζουμε σε απόσταση πάνω σε λαδόκολλα.
Αφήνουμε περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν. Τα αλείβω με το αυγό, βάζουμε το αμύγδαλο ή το σουσάμι πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις κρυώσουν πολύ καλά τα κλείνω με μεμβράνη ή σε σακουλάκια.
Για το καινούργιο σχέδιο μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, βάζοντας λίγο λάδι στα χέρια μου ζύγισα μπαλάκια τον 60 γραμμαρίων τα έβαλα στην φόρμα μου που έχει τσέρκι και ανοίγει. Μόλις ψήθηκαν και κρύωσαν άνοιξα στο καθένα μια τρύπα πρώτα και με το εξάρτημα μαγειρικής με κορνέ γέμισα με μαρμελάδα και μερέντα.
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou– “Μαγειρικές Απολαύσεις”.