Συνταγές
Λάμπει – γλυκό μελιτζανάκι όπως το έφτιαχνε η γιαγιά
Η Συνταγή είναι από Marika Thano – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν πάντα καθαρίζουμε τη φλούδα.
Κόβουμε το μελιτζανάκι πολύ ψιλό και τα βάζουμε όλα μαζί μία ώρα σε νερό με ασβέστη.
Τα καθαρίζουμε στην συνέχεια πολύ καλά. Κόβουμε με μαχαίρι λίγο (2 με 3 cm) και με μία οδοντογλυφίδα τρυπάω σε δύο τρία σημεία για να μπει μέσα το σιρόπι.
Τα βράζουμε για ένα λεπτό και αμέσως τα ρίχνω σε κρύο νερό. Αυτό το κάνουμε δύο φορές.
Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι. Γενικά το μελιτζανάκι είναι το ίδιο σαν το σύκο, χρειάζεται πολύ σιρόπι.
Σε 20 μελιτζανάκια εγώ έβαλα 1 κιλό ζάχαρη και δύο ποτήρια νερό ..
Προηγουμένως όμως τα έχουμε στραγγίξει στο χέρι ..να βγάλουν τα νερά που έχουν μέσα.. και τα ρίχνω μέσα στην αρχή με δυνατή φωτιά μετά χαμηλώνω να τραβάνε μέσα από το σιρόπι .δύο μέρες η εργασία αυτή.
Τη δεύτερη μέρα έχουμε βάλει αμύγδαλο στο εσωτερικό τους και επειδή γνωρίζουμε κόσμο που το θέλουν με γαρύφαλλο βάζουμε και γαρύφαλλο σε μερικές μελιτζάνες.
Η γνώμη μου είναι ότι το γαρύφαλλο έχει έντονη μυρωδιά και πρέπει να το βάζουμε με μέτρο. Δεν χρειάζεται σε όλα τα μελιτζανάκια. ξινό 1 κουταλιά γλυκό και λίγα φύλλα αρμπαρόριζας.
Η Συνταγή είναι από Marika Thano – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.