Συνταγές
Κρέπες για σήμερα πολύ λαχταριστές
Η συνταγή είναι από Ελίνα Γεραρά – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τις κρέπες:
100 γρ. γιαούρτι (η συνταγή έλεγε κρέμα γάλακτος, αλλά αγοράζω σπάνια)
4 αυγά
Καλό χτύπημα με το μίξερ
500ml γάλα ελαφρύ (ο Άκης λέει πλήρες, αλλά δεν έχουμε πλήρες)
50 ml ελαιόλαδο (η συνταγή έλεγε σπορέλαιο, αλλά δεν μπαίνει άλλο λάδι στο σπίτι εκτός απ’ το δικό μας)
Ξανά ανακάτεμα για να ομογενοποιηθεί
1 πρέζα αλάτι
2 πρέζες ζάχαρη
250γρ. αλεύρι ΓΟΧ (εγώ προτιμώ συγκεκριμένη μάρκα που δεν σβολιάζει απ’ το ψυγείο και δεν το κοσκινίζω)
Εκτέλεση
Καλό ανακάτεμα ξανά, τύλιγμα με μεμβράνη αν είναι σε λεκάνη ή κλείσιμο με το καπάκι αν είναι σε μεγάλο τάπερ, και ψυγείο απ’ το βράδυ ως την άλλη μέρα.
Στην αρχή είναι αρκετά υδαρες μόλις χτυπήσουμε με όλα τα υλικά, αλλά όταν μείνει για αρκετές ώρες, σφίγγει αρκετά.
Σήμερα, πάτησα ένα γρήγορο ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη, έβαλα το μεγάλο τηγάνι στο 4 (έχει ως 9 η κουζίνα μου, άρα θέλουμε λίγο πιο χαμηλή απ’ τη μέση).
Μόλις ζεστάθηκε, έπιασα τη μπάρα φυτικό βούτυρο και την έτριψα ελαφρά πάνω στην επιφάνεια ίσα να βουτυρωθεί όλη η επιφάνεια του σκεύους κι έριξα με τη βαθιά κουτάλα μια γεμάτη για ν’ απλωθεί παντού.
Σε 2 λεπτά την ξεκόλλησα ελαφρά με τη σπάτουλα και τη γύρισα. Ακολούθησα την ίδια διαδικασία με όλες (10 μεγάλες και τσουπωτές κρέπες). Παλιότερα έβαζα ελαιόλαδο, αλλά το βούτυρο τις νοστιμεύει χωρίς να γίνονται βαριές ενώ αν το λάδι δεν έχει κάψει σωστά, μπορεί να πιουν οι κρέπες και να γίνουν λίγο νιανιά.
Άπλωσα σως μαγιονέζα-κέτσαπ με το πινέλο, ίσα να γλιστράνε τα υλικά, και στη μισή κρέπα έβαλα 1½ φέτα γαλοπούλα για τοστ, ½ φέτα γκούντα και μπόλικη τριμμένη γραβιέρα.
Δίπλωσα στη μέση και τύλιξα.
Τις έψησα για 15-20′ στους 180 στο πρόγραμμα της πίτσας επειδή είναι πιο απαλός ο αέρας απ’ο,τι στον απλό αέρα για να λιώσει η γραβιέρα.
Στο τέλος φάγαμε και λίγο σταφυλάκι για να μην πούμε ότι φάγαμε σαν γουρούνια.
Η συνταγή είναι από Ελίνα Γεραρά – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.