Connect with us

Πουλερικα

κοτόπουλο γεμιστό με άρωμα ανατολής

Published

on

kotopoulo gemisto 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ωραιότατα ψημένο κοτόπουλο γεμιστό, ζουμερό και με γεύση που σου αφήνει μια ευωδιαστή γλύκα στο στόμα βγάζει η παρακάτω εκτέλεση. Κοτόπουλο με γέμιση κιμά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ευγενή μπαχαρικά. Η συνταγή είναι Γάλλου σεφ εκ Παρισίων, κυνηγού αστεριού Michelin, δια σημειώσεων και χειρός της φίλης μου Λίνας -γνωστή για το ασυναγώνιστο ξεκοκαλισμένο κατσικάκι στο φούρνο-, η οποία μάλιστα –ναι, το έκανε χωρίς φόβο, παρακαλώ- την «πείραξε» προσθέτοντάς της την …κανέλα! Και ομολογώ ότι της έδωσε ένα εξαιρετικό φίνο touch ανατολής στο άρωμά της με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας με την μυρωδιά έναν ερωτισμό και μια ακόμη πιο άπαιχτη διάσταση στην επίγευση! Ιδού, λοιπόν, η συνταγή.

Προετοιμασία: 45-50 λεπτά συν ο χρόνος αναμονής και 2 1/2 ώρες το ψήσιμο. Η προετοιμασία του κοτόπουλου και της γέμισης επιβάλλεται να γίνουν την προηγουμένη, κάτι που απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα. Μόνο το ψήσιμο, αφού το πουλί έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, γίνεται την ίδια μέρα. Μέτριας δυσκολίας συνταγή.

Υλικά (για 5-6 άτομα)

1 κοτόπουλο γύρω στα 2 – 2,3 κιλά
τα συκωτάκια του (προαιρετικά)

για την γέμιση
100 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ. χοιρινό κιμά
(ή 200 γρ. μόνον μοσχαρίσιο κιμά)
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
2 κ.σ. καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. κουκουνάρια
1 κ.σ. κρουτόν
8 δαμάσκηνα σε κομματάκια
8 κάστανα σε κομματάκια (προαιρετικά)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κονιάκ ή λευκό κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κανέλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμάζετε το κοτόπουλο: Πλύντε το καλά, βγάλτε τα συκωτάκια αν υπάρχουν και ψιλοκόψτε τα. Κρατήστε τα χωριστά για τη γέμιση. Μην κόψετε το λαιμό και το δέρμα γύρω του. Στεγνώστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί και αφήστε το στον πάγκο σκεπασμένο μία ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε στην κοιλιά του λίγο λάδι και το αλατοπίπερο και κάντε του μασάζ να ξεκουραστεί.
Ετοιμάστε την γέμιση: Καβουρδίστε σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τα κουκουνάρια να ροδίσουν. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ξανθύνει. Κάψτε το λάδι σε άλλο βαθύ τηγάνι και τσιγαρίστε τον κιμά ανακατεύοντάς τον συνεχώς ώστε να μην έχει μπαλάκια και ρίξτε σιγά-σιγά, όλα τα ψιλοκομμένα υλικά της γέμισης. Προσθέστε στο τέλος λίγη κανέλα για να δώσετε μια σταλιά ανατολίτικου ερωτισμού στην επίγευση. Αλατοπιπερώστε, μαγειρέψτε 20-30 περίπου λεπτά σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και σβήστε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήστε την γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Γεμίστε το κοτόπουλο: Bάλτε πρώτα γέμιση στο λαιμό του και στερεώστε το δέρμα του πάνω στο σώμα με οδοντογλυφίδες. Γεμίστε στη συνέχεια την κοιλιά του και πιάστε τις δύο άκρες της, δεξιά και αριστερά από το άνοιγμα, με οδοντογλυφίδες για να μην ξεχειλίσει. Αλείψτε το κοτόπουλο με λάδι, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και τρίψτε το παντού. Σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη και αφήστε το μια βραδιά στο ψυγείο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ψήσιμο: Βγάλτε το γεμιστό κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το στον πάγκο τουλάχιστον μισή ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετήστε το στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε στους 180 βαθμούς C για τα πρώτα 20 λεπτά. Κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 160 – 170 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες. Στην τελευταία μισή ώρα, περιχύστε το με τη σάλτσα του ανά 10 λεπτά. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο, σκεπάστε το καλά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το στην ησυχία του, σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σερβίρισμα: Αδειάστε τη σάλτσα του, αφαιρέστε 2-3 κουταλιές από το λίπος που θα είναι στο πάνω μέρος της μόλις ηρεμήσει και σερβίρετέ την χωριστά. Αν το κόψετε στο τραπέζι, μεταφέρετε ολόκληρο το κοτόπουλο γεμιστό σε ζεστή πιατέλα. Κόψτε σε φέτες και γαρνίρετε τα πιάτα με την γέμιση.
Σημείωση: Η ποσότητα της σάλτσας που θα βγει είναι αρκετή και πιθανότατα να σας περισσέψει. Μην την πετάξετε. Κρατήστε την σε βαζάκι στο ψυγείο, όπως είναι. Καθώς ψύχεται, στο πάνω μέρος της το λίπος που θα συγκεντρωθεί θα παγώσει και αυτό θα την διατηρήσει μια χαρά για πολλές μέρες. Έτσι μπορείτε κάλλιστα να την χρησιμοποιήσετε ως ζωμό για να κάνετε ένα γευστικότατο ριζότο!

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές24 λεπτά ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές18 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές20 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές22 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Exit mobile version