Γλυκα
Κλασσικό μαμαδίστικο γλυκό με ζελέ – κάτι διαφορετικό και χωρίς σοκολάτα
Κλασική ανεπανάληπτη καλοκαιρινή συνταγή για γλυκό με ζελέ!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Άκης Πετρετζίκης
Υλικά
για το σιρόπι
νερό
ζάχαρη
κονιάκ
για την κρέμα
500 γρ. γάλα
κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη
εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. γάλα
κορν Φλάουερ
40 γρ. ζάχαρη
ένα κρόκο αυγού
βούτυρο
για τη στρώση στο ταψί
φρυγανιές
2 σακουλάκια σκόνη ζελέ με γεύση επιλογής σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το πρώτο βήμα για τη συνταγή μας, είναι η παρασκευή του σιροπιού.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το κονιάκ ή άλλο λικέρ εάν προτιμάτε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κατόπιν βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε την κρέμα για το γλυκό.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 500 γρ. γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα 100 γρ. ζάχαρη, και το εκχύλισμα βανίλιας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου να πάρει βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γρ. γάλα, το κορν Φλάουερ, 40 γρ. ζάχαρη, και τον κρόκο. Ανακατεύουμε με το αναδευτήρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν βράσει το γάλα στην κατσαρόλα, την αφαιρούμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της στο μπολ με τον κρόκο του αυγού, ανακατεύοντας με το αναδευτήρι.
Ρίχνουμε το μίγμα από το μπολ ξανά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 3 έως 4 λεπτά έως ότου πήξει η κρέμα.
Κατόπιν βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Συνεχίζουμε στρώνοντας τις φρυγανιές σε ένα πυρεξ διαστάσεων 25Χ35 εκατοστών, και χωρίς να αφήνουμε κενά.
Αδειάζουμε το σιρόπι επάνω στις φρυγανιές ομοιόμορφα.
Κατόπιν, αδειάζουμε την κρέμα επάνω από τις φρυγανιές και με τη μαρίζ την απλώνουμε.
Παίρνουμε μεμβράνη μαγειρικής και σκεπάζουμε το γλυκό φροντίζοντας ώστε η μεμβράνη να εφάπτεται σε αυτό ώστε να μην κάνει κρούστα, η οποία δεν αφήνει στη συνέχεια το ζελέ να καθίσει σωστά στο γλυκό. Βάζουμε το πυρεξ στο ψυγείο για 2 ώρες ώστε να παγώσει καλά η κρέμα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ, τη σκόνη ζελέ, και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Ανακατεύουμε για να λιώσει η σκόνη και προσθέτουμε στη συνέχεια 2 ποτήρια κρύο νερό. Αφήνουμε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να κρυώσει αργά το όλο μίγμα.
Μετά από τις 2 ώρες στο ψυγείο, βγάζουμε το πυρεξ, αφαιρούμε τη μεμβράνη και αδειάζουμε με μία κουτάλα το μίγμα του ζελέ στην κρέμα. Ξαναβάζουμε το πυρεξ στο ψυγείο για 2 έως 3 ώρες μέχρι να πήξει το ζελέ καλά.
Όταν θα περάσει και αυτός ο χρόνος, βγάζουμε το πυρεξ από το ψυγείο και μπορεί να κοπεί εύκολα με το μαχαίρι.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί!
Για περισσότερες συνταγές με ζελέ , ΠΑΤΑ ΕΔΩ !
Δες την εκτέλεση και όλες τις λεπτομέρειες της συνταγής :
Η συνταγή είναι από το κανάλι Άκης Πετρετζίκης Μείνε συντονισμένος..