Connect with us

Γλυκα

Κλασικός σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς για την περίοδο της νηστείας

Υλικά 1 φλ. ελαιόλαδο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό 2 ½ φλ. ζάχαρη 4 φλ. νερό ½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη) ½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο 1 φλούδα λεμονιού 1 φλούδα πορτοκαλιού 1 κ.σ. κανέλα 1 ξυλάκι κανέλας Εκτέλεση Για τον εύκολο παραδοσιακό (1,2,3,4) σιμιγδαλένιο χαλβά, πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό […]

Published

on

xalvas

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
2 ½ φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.σ. κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση
Για τον εύκολο παραδοσιακό (1,2,3,4) σιμιγδαλένιο χαλβά, πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βράζουμε ακόμη για 5′ το σιρόπι. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά. Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί. Προσθέτουμε το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι. Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματα του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου για 6-8′ λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. Τότε, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε.

Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι, να μαζεύεται σαν ζύμη για Σου, γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι.

Όσο ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα. Ισιώσουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

Σκεπάζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρίσματος. Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.

Μυστικά για τον χαλβά με σιμιγδάλι

Μπορεί ο σιμιγδαλένιος χαλβάς να είναι ένα παραδοσιακό, εύκολο γλυκό, όμως έχει αρκετά μυστικά για να βγει ζουμερός, να μην σκάει και διαλύεται, να μην ανοίγει το σχήμα του και να βγαίνει σπυρωτός.

•Η γνωστή συνταγή 1-2-3-4 είναι ένας μπούσουλας αν και εμένα μου φαίνεται πολύ γλυκός γι αυτό έχω αφαιρέσει 1/2 φλ. ζάχαρη.

•Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι αγουρέλαιο που έχει πολύ έντονη γεύση.

•Το λάδι στην κατσαρόλα δεν πρέπει να κάψει πολύ γιατί θα αφήσει βαριά μυρωδιά και γεύση μέσα στον χαλβά.

Ένας χαλβάς με καλά ροδισμένο το σιμιγδάλι, είναι μεγάλη απόλαυση. Γι΄αυτό, δώστε προσοχή στο καβούρντισμα του σιμιγδαλιού.

•Πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, πάντα με ξύλινη κουτάλα και ειδικά στις γωνίες της κατσαρόλας και στη βάση της. Αν καεί το σιμιγδάλι και μαυρίσει, πρώτον θα πικρίζει στο τέλος ο χαλβάς και δεύτερον δεν θα ρουφάει σιρόπι το σιμιγδάλι για να φουσκώσει και να γίνει σπυρωτό.

•Η ένταση της φωτιάς πρέπει πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή στο καβούρδισμα και χαμηλή στο βράσιμο του σιμιγδαλιού, ώστε να προλάβει να ρουφήξει σιρόπι το σιμιγδάλι, να φουσκώσει και να παραμείνει σπυρωτός ο χαλβάς.

•Επίσης, αν έχετε δυνατή φωτιά όταν ρίχνετε το σιρόπι, τότε ο χαλβάς αφενός πιτσιλάει και θα καείτε και αφετέρου θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά του σιροπιού με το βρασμό. Σαν αποτέλεσμα θα έχετε χαλβά που αφού τον ξεφορμάρετε θα έχει ανοίγματα σκασίματα στην επιφάνειά του, θα είναι ξερός, θα τρίβεται και θα διαλύεται στο σερβίρισμα.

Γι αυτόν τον λόγο, θέλουμε χαμηλή φωτιά με συχνό ανακάτεμα του χαλβά, ώστε να πιει όλο το σιρόπι του, να φουσκώσει σωστά για να παραμείνει σπυρωτός και με τη σωστή υγρασία, χωρίς να εξατμιστούν τα υγρά του.

Εάν όταν βάλετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι η φωτιά είναι δυνατή, τότε θα εξατμιστούν τα υγρά πριν προλάβει να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Αποτέλεσμα όπως είπαμε και πριν, θα είναι χαλβάς στεγνός ξερός που τρίβεται και διαλύεται με όψη σπασμένη.

•Για τέλειο αποτέλεσμα, τον αφήνουμε να σταθεί για 30΄ το λιγότερο στη φόρμα και μετά τον ξεφορμάρουμε.

Πότε είναι έτοιμος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς;

Είναι έτοιμος όταν το σιμιγδάλι ρουφήξει όλο το σιρόπι, όταν φουσκώσει και όταν μαζευτεί όλος ο χαλβάς γύρω από την κουτάλα όπως η ζύμη για Σου και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

•Όταν τον βάλετε ζεστό στη φόρμα, πιέστε με την κουτάλα να γίνει συμπαγής και να ισιώσει η επιφάνεια του.

•Στη φόρμα δεν χρειάζεται να βάλετε μεμβράνη λαδόκολλα κλπ. Ο χαλβάς ξεφορμάρεται τέλεια αφού κρυώσει στην φόρμα.

•Ο χαλβάς διατηρείται για πάρα πολλές ημέρες αν είναι καλά σκεπασμένος με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.

•Ο χαλβάς μπορεί να γίνει μόνο με ψιλό σιμιγδάλι ή μόνο με χοντρό σιμιγδάλι. Εγώ προτιμώ την υφή από μισό ψιλό και μισό χοντρό σιμιγδάλι.

•Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές χαλβά, με λάδι με βούτυρο με γάλα με χυμό πορτοκάλι, με ζάχαρη χωρίς ζάχαρη, με μέλι ή με σοκολάτα.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : argiro

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές44 λεπτά ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές3 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές5 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ6 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές19 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές21 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές23 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Exit mobile version