Connect with us

Γλυκα

Καλιτσούνια ανεβατά Κρήτης

Published

on

3596 kalitsounia anebata by kateef1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!


Τα διάσημα κρητικά πιτάκια.

Ζύμη:
Ένα κύβο μαγιάς σαν μεγάλο λουκούμι
1 φλυτζάνα χλιαρό νερό
2-3 κουταλιές αλεύρι
1 φλυτζάνα λάδι
1-1,5 φλυτζάνα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
4-5 αυγά
1 φλυτζάνα γάλα
Ξύσμα λεμονιού
Μαστίχα
Μαχλέπι
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για τσουρέκι όσο σηκώσει για
ζύμη μαλακή (υφή ζύμης τσουρεκιού)
Εναλλακτικά: ζύμη από τα τσουρέκια που συνηθίζετε να φτιάχνετε.
 
Γέμιση:
1 μυζήθρα μετρίου μεγέθους (περίπου 1,5 κιλό)
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1 αυγό
Λίγη μαστίχα
Ξύσμα λεμονιού
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)  
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε την μαγιά, 2-3 κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό και αφήνουμε να αφρίσουν (περίπου 20 λεπτά).
Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το μίγμα της μαγιάς και το αλεύρι.
Αφήνουμε την ζύμη να ανεβεί.
Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη, τον δυόσμο, την μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το αυγό.
Όταν η ζύμη μας έχει περίπου διπλασιάσει τον όγκο της την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Κόβουμε κυκλικά κομμάτια μεγέθους πιάτου φρούτου και βάζουμε σε καθένα αρκετή ποσότητα μυζήθρας, αφήνοντας όμως περιθώρια στις άκρες.
Σκεπάζουμε με τα περιθώρια τελείως την μυζήθρα διπλώνοντας τα αντικριστά ώστε να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα. 
Στις γωνίες πατάμε με το πίσω μέρος ενός στυλό τύπου Big (!!!! Βρε παιδιά έτσι το βρήκα έτσι σας το λέω, μάλιστα βγάζουμε και την τάπα του να γίνεται ένα μικρό κυκλάκι πάνω στη γωνία – εγώ χρησιμοποιώ το εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα φιρίκια όταν φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού) ώστε να σιγουρέψουμε ότι έχουν κολλήσει.
Αφήνουμε να ανεβούν στα ταψιά που θα τα ψήσουμε για να μην χαλάσει το σχήμα τους με την μεταφορά, και αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι ή με αμυγδαλάκι φιλέ και ψήνουμε στους 180 C ως ότου χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του).
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο faretra.wordpress.com
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές1 ώρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές3 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές4 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές19 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές21 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές23 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Exit mobile version