Συνταγές
Καλή όρεξη ! Σούπα με πληγούρι και ρύζι μπασμάτι και ένα μηλοκέικ με ζάχαρη καρύδας
Η συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την σούπα μέσα με πληγούρι και ρύζι μπασμάτι, κολοκυθάκι.
Σωτάρουμε στην αρχή 100 γρ. κιμά μοσχαρίσιο μέσα σε 4 κτσ. ελαιόλαδο. Ύστερα ρίχνουμε μέσα 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, μισή πιπεριά Φλωρίνης περασμένα από το μούλτι, συνεχίζουμε το σωτάρισμα.
Ύστερα ρίχνουμε αλατοπίπερο, τριμμένο φρέσκο πιπέρι, ρίχνουμε μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο από την γλάστρα μου, 1 κτσ. άνηθο ψιλοκομμένο διότι δεν είχα άλλο, ρίχνουμε νεράκι καυτό ίσα με 2 μπρίκια, και 5 ντοματινάκια κούτσικα από το μούλτι, βράζουμε γύρω στο τέταρτο, ύστερα βάζω λίγο νεράκι ακόμη, 1 λαχανόσουπα δική μου, μισό φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι μπασμάτι και πληγούρι μισό -μισό, βράζω για 6 έως 7 λεπτά μαζί και 2 κολοκυθάκια πράσινα σε φετούλες, ύστερα ανακατεύουμε μέσα σέ μπωλάκι το χυμό από 1 λεμόνι, 3 κουταλιές νερό και 1 κτγ. κορν φλαουρ, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, κουνάω κυκλικά 2-3 φορές και έτοιμη η σουπίτσα.
Και 1 δακτυλάκι πράσο που είχα μέσα στο φαγητό.
Για το μηλοκέικ με ζάχαρη καρύδας.
Συνταγή υλικά.
Βέβαια μπορούμε να βάλουμε και κανονική ζάχαρη
4 μήλα κομμένα σε φέτες λεπτές, τα μισά χάμω στο ταψί και τα υπόλοιπα στο μέσον του ταψιού
3 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. ζάχαρη καρύδας
1 βανίλια
2 κτγ. κανέλα, ένα για χάμω στο ταψί και 1 για το μέσον επάνω από τα μήλα
1 σφηνάκι λικέρ κράνο ή αλλιώς κονιάκ
3,5 φλυτζάνια των 200 γρ. αλεύρι γοχ. και 3 κτγ. μπέικιν πάουντερ, μια τσιμπιά αλάτι
χυμό από μισό πορτοκάλι
200 γρ. καλαμποκέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζω σέ λεκανάκι με νερό και το χυμό από 1 λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Στην συνέχεια χτυπάμε αυγά με ζάχαρη, ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, ύστερα το χυμό πορτοκαλιού, ύστερα σιγά ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και αλάτι.
Αλείφω το αντικολλητικό ταψί με λίγο βούτυρο βιτάμ με το χέρι μου, από πάνω ρίχνω το 1 κουταλάκι κανέλα, από πάνω 1 κτγ. κανονική ζάχαρη άσπρη διάσπαρτα και αυτή, ύστερα ρίχνουμε το μισό μείγμα, από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μήλα, το άλλο κουταλάκι κανέλα και το λικέρ γύρω -γύρω και επάνω στα μήλα, καθώς και 1 κτσ. σταφίδες μαύρες.
Τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, αλλά βρέχω το χέρι μου και το ισιώνω από πάνω για να μήν κολλάει το μείγμα. Ψήσιμο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις γύρω στα 40 λεπτά με το δικό μου φούρνο.
Βγάζουμε, αφήνω για 10 λεπτά και ύστερα αναποδογυρίζουμε σέ πιάτο τό μηλοκέικ και απόλαυση λέμε.
Όποιος θέλει βάζει και λίγο καρύδι μέσα.
Ετοιμάζουμε και προζυμένιο ψωμάκι καθώς και μαρμελάδα δαμάσκηνο, αλλά αυτά θα γίνουν το απόγευμα για να σας τά αναρτήσω.
Η συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.