Connect with us

Κρεας

Η πιο τραγανή παντσέτα φούρνου που έχετε ποτέ δοκιμάσει και φτιάξει μόνοι σας!

Βελούδινο κρέας + τραγανή πέτσα ; γίνεται! 1η τεχνική : Μαρινάρισμα 2 ημερών σε αλάτι και σόδα Το μαρινάρισμα σε ελαφριά άλμη δίνει υγρασία και νοστιμιά στο κρέας. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά αν θέλουμε να δώσουμε αρωματικό χαρακτήρα στο κρέας. Αν το χοιρινό είναι καλοαναθρεμμένο, αλάτι και πιπέρι είναι αρκετό. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε σκόρδο, αστεροειδή […]

Published

on

tragani pantseta 01

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Βελούδινο κρέας + τραγανή πέτσα ; γίνεται!

1η τεχνική : Μαρινάρισμα 2 ημερών σε αλάτι και σόδα

Το μαρινάρισμα σε ελαφριά άλμη δίνει υγρασία και νοστιμιά στο κρέας. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά αν θέλουμε να δώσουμε αρωματικό χαρακτήρα στο κρέας. Αν το χοιρινό είναι καλοαναθρεμμένο, αλάτι και πιπέρι είναι αρκετό. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε σκόρδο, αστεροειδή γλυκάνισο, δάφνη, κάρδαμο, κανέλα, μαραθόσπορο, μουστάρδα, λεμόνι, μανταρίνι κλπ.

Τα μυρωδικά θα δώσουν γεύση, όμως δεν θα επηρεάσουν το ξανθό, ορεκτικό, χρώμα της τραγανής πέτσας.

Η προσθήκη μαγειρικής σόδας στην άλμη βοηθά να σπάσει ο συνδετικός ιστός στο κρέας και στην πέτσα, για να γίνει “βελούδο” στο ψήσιμο. Μην ξεχνάτε πως κάποτε φουσκώναμε τα ρεβύθια με λίγη σόδα. Αν ανησυχείτε για τη γεύση, σας λέω πως δεν θα καταλάβετε καν την συμβολή της.

2η τεχνική: Κόψιμο της πέτσας 

Το κόψιμο της πέτσας βοηθά:

  • να μπει η άλμη πιο καλά μέσα στο λίπος και το κρέας
  • στο καλύτερο ψήσιμο, γιατί εκτίθεται μεγαλύτερη επιφάνεια υποδόριου λίπους στη θερμοκρασία του φούρνου
  • στο στράγγιγμα του λίπους ανάμεσα στις τομές

Ιδανικά μπορούμε να ψήσουμε την παντσέτα, όχι σε οριζόντια θέση, αλλά μισοσηκωμένη πάνω σε κλαδιά αμπελιού από την μια πλευρά ώστε να ρέουν εύκολα τα υγρά προς το ταψί.

3η τεχνική : Η διαφορά θερμοκρασίας

Το σιγανό ψήσιμο (120 βαθμούς για 8 ώρες) βοηθά το κρέας να μαλακώσει και να μελώσει ενώ το λίπος που σιγολιώνει δεν αφήνει το κρέας να στεγνώσει. Όταν λέω πως έτρωγα “βελούδο” το εννοώ. Το κρέας λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Αν έχετε δοκιμάσει να ψήσετε μπουτάκι χοιρινό στο φούρνο, θα έχετε διαπιστώσει πως το σιγανό μαγείρεμα δεν κάνει τραγανή την πέτσα αλλά μαλακή και λαστιχωτή, σαν τσίχλα.

Αυτό που κάνει την πέτσα του χοιρινού αξιόλογο έδεσμα για το τραπέζι σας, είναι :

  • να γίνει φουσκωτή και κρουστή
  • να την χτυπάς με το μαχαίρι και να κάνει υπόκωφο ήχο
  • να την κόβεις εύκολα
  • να είναι φουσκωτό το λίπος από κάτω, γεμάτο παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα
  • να σπάει με τον τραγανό ήχο τσιπς στο στόμα

Αυτό το πετυχαίνουμε μόνο με ψήσιμο στον αέρα στην υψηλότερη θερμοκρασία που πιάνει ο φούρνος (ιδανικά στους 260 βαθμούς) για 20 λεπτά, μετά το σιγανό ψήσιμο του κρέατος.

Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία από τους 120 στους 260 βαθμούς, το νερό και ο αέρας που βρίσκεται στο δίκτυο των πρωτεϊνών δημιουργούν φουσκίτσες αέρα που μεγαλώνουν και παγιδεύονται κάτω από την πέτσα. Φουσκώνουν το στρώμα του λίπους και λεπταίνουν την πέτσα η οποία γίνεται τραγανή καθώς χάνει την υγρασία της.

Το ψήσιμο στο γκριλ δεν δίνει το ίδιο αποτέλεσμα, όπως ο καυτός αέρας που κυκλοφορεί γύρω από το κρέας.

Περισσότερα στο :  tastefull

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές13 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές15 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές17 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές19 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές21 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές23 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version