Connect with us

Συνταγές

Ζυμαράκι για ψωμί αργής ωρίμανσης ή τηγανόψωμα

Published

on

244712501 398873064982011 8228167138472351015 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι κίτρινο σκληρό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
5 κοφτά κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Νερό χλιαρό όσο τραβήξει
140 γρ προζύμι που το αναπιάνουμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζω την προηγούμενη μέρα το πρωί από το ψυγείο το προζύμι και το αφήνω να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Το μεσημέρι πήρα μία ποσότητα 50 με 60 γραμμαρίων για κάθε κιλό αλεύρι που θα χρησιμοποιήσω, το έβαλα σε ένα μπολ έριξα ένα ποτηράκι κρασιού νερό χλιαρό και το ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί το προζύμι.

Εριξα 4 με 5 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας παχυρευστος χυλός και το άφησα να ενεργοποιηθεί, να ανέβει και να βγάλει φουσκαλιτσες.
Αργά το βράδυ έριξα σε μια μεγάλη λεκάνη 5 ποτήρια νερό βρύσης, έβαλα το προζυμάκι και το ανακάτεψα να διαλυθεί.

Έριξα το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα και το ανακάτεψα να το πάρει, σε αυτή την φάση δεν ζυμώνω με τα χέρια και δεν πειράζει αν δεν υγρανθει όλο το αλεύρι.
σκεπασα τη λεκάνη και την άφησα 50 με 60 λεπτά.

Κατόπιν έριξα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι για κάθε μισό κιλό αλεύρι που θα βάλω, βρέχω τα χέρια μου και αρχίζω να ζυμώνω μερικά λεπτά, αν δω ότι κολλάει προσθέτω αλεύρι.
Το αφήνω πάλι 45 με 50 λεπτά να ξεκουραστεί και ζυμώνω ξανά για μερικά λεπτά .

Σκέπασα την λεκάνη με το καπάκι της και άφησα όλη τη νύχτα να φουσκώσει.
Νωρίς το πρωί ζυμωσα πάλι για 2 με τρία λεπτά, κόβω όση ποσότητα ζυμαριου θέλω, του έδωσα σχήμα και το έβαλα σε καλαθάκια με αντικολητικό χαρτί ψησίματος να φουσκώσουν.

Βάζουμε τη γάστρα στους 240 βαθμούς Κελσίου να κάψει για μισή ώρα.
Μεταφέρουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μαζί με το χαρτί ψησίματος στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στο φούρνο, στα 25 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στα 35 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου

το αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο περίπου 55 με 60 λεπτά αναλόγως πόση ποσότητα ζυμαριου έχουμε βάλει, χτυπάμε το κάτω μέρος του ψωμιού και ο ήχος που ακούγετε πρέπει να είναι κούφιος τότε είναι έτοιμο.
Έβαλα 850 με 900 γρ ζυμάρι και ο χρόνος ψησίματος είναι αυτός που έγραψα.

Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές11 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές13 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές15 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές17 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές19 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές21 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version