Connect with us

Συνταγές

Ετοιμάζονται ελιές ξιδάτες – πολύ ωραία κατατοπιστική συνταγή

Published

on

312987789 1153853542184328 4204482385103912685 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χαράζουμε 2 φορές της βάζουμε σε νερό με μία φούχτα αλάτι Αλλάζουμε νερό της πρώτες 3 μέρες Μετά της αφήνουμε στο ίδιο νερό με αλάτι

Επάνω θα κάνουν μία κρουστα μην την πειράξετε Γύρω στις 15 μέρες δοκιμάζουμε εάν θέλουν κι άλλο της αφήνουμε Ανάλογα πόσο πικρές η γλυκές της θέλουμε

Όταν είναι έτοιμες πλένουμε καλά στραγγίζουμε και ρίχνουμε αλάτι χοντρό Ανάλογα την ποσότητα που έχουμε

Αφήνουμε 3-4 ώρες Μετά ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 2 ώρες Τέλος ρίχνουμε νερό να γίνει άρμη

Τις βάζουμε στο βάζο και ρίχνουμε επάνω λάδι για να μην μουχλιασουν

Η Συνταγή είναι από Βασιλικη Επαμεινωντιδη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Μερικές παραλλαγές από φίλους των Χρυσών Συνταγών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά:

Κορνιαχτού Μ.: Βάζουμε τις ελιές και αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για δέκα – δώδεκα μέρες, ανάλογα πόσο μεγάλες είναι και πόσο πικρές τις θέλουμε… Όταν έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα κάνουμε την άλμη. Εγώ κάνω με το αυγό, βάζω αλάτι σε μπόλικο νερό, ώσπου να καλύπτει καλά τις ελιές και όταν φθάσει στην επιφάνεια το αυγό είναι έτοιμη η άλμη. Βάζω μέσα τις ελιές και από πάνω λάδι… όταν θέλω ξιδάτες βγάζω και βάζω σε ένα μικρό βάζω ελιές με ξίδι σε δυο μέρες έχουν γίνει ξιδάτες…

Zamira H.: Εγώ στους Καλαμών δεν τούς ρίχνω καθόλου το νερό. Τα πλένω πολύ καλά και σε 10 κιλά ελιές ρίχνω 1 κιλό χοντρό αλάτι. Τρώμε 2 χρόνια και δεν χαλάνε.

Olga T. : Τις ελιές αν ξέρεις να της φτιάξεις κρατάνε και τρία χρόνια. Τις πράσινες τις βάζεις για 10 μέρες στο νερό, το οποίο το αλλάζεις τακτικά και μετά μισό λάδι-μισό ξύδι, αλάτι, ρίγανη, κομμένα λεμόνια, σκόρδα κι ότι άλλο θέλεις. Στο νερό βάζε κι αλάτι και καλή όρεξη!

Νικολάου Ε. : Δύο βερσιόν η μία για γρήγορη. Για 5 κιλά Αμφίσσης  χαράζουμε τις ελιές και καθημερινά για μια εβδομάδα αλλάζουμε νερό. Την έβδομη μέρα δοκιμάζουμε και αν μας αρέσει ο βαθμός ξεπικρισματος, (εμείς τις προτιμούμε με ελαφριά πικράδα) αλλάζουμε νερό προσθέτοντας 5 κουταλιές σούπας αλάτι χοντρό, μια κουταλιά σούπας ξινόσκόνη και μισό νεροπότηρο ξύδι και καλύπτουμε με εμφιαλωμένο νερό. Αφήνουμε για τρεις μέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε να τρώμε.

Η δεύτερη συνταγή επίσης πολύ απλή γεμίζουμε λίτρα ή βάζα δίκιλα (εγώ γεμίζω βάζα γιατί οι Αμφίσσης δεν περνάνε απτό στόμιο μπουκαλιού) με καλοπλυμμένες ελιές αχάραχτες, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό, ένα κουταλάκι γλυκού ξινόσκόνη, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι σπορέλαιο στο κάθε βάζο ή μπουκάλι. Συμπληρώνουμε εμφιαλωμένο νερό να γεμίσουν και κλείνουμε το καπάκι. Τα βάζουμε σε σκοτεινό σημείο και τα ξεχνάμε για δύο μήνες. Κρατάνε τραγανές και πεντανόστιμες, μέχρι και για έναν χρόνο.

Έχεις όρεξη για ακόμη μία εξαιρετική συνταγή;
Δες πως να τις Φτιάξετε Μόνοι σας στο Σπίτι Παραδοσιακά!

Υλικά

  • 5 κιλά ελιές (Αµφίσσης)
  • χοντρό αλάτι
  • θρούµπι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

1. Σε απλωτό καλάθι (κοφίνι) ή σε μεγάλο σουρωτήρι τοποθετούμε λίγες λίγες και σε στρώσεις τις μαύρες ελιές, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με χοντρό αλάτι, θρούμπι και ρίγανη.

2. Βάζουμε κάτω από το καλάθι ή το σουρωτήρι μία λεκάνη για να στάζουν τα υγρά και τοποθετούμε το καλάθι σε δροσερό μέρος. Δύο φορές την ημέρα κουνάμε τις ελιές, ώστε να έρχονται οι πάνω, κάτω. Σε 10 μέρες θα έχουν ζαρώσει.

3. Χαράζουμε μία ελιά και, αν δούμε ότι έχει σκουρύνει η σάρκα της, καταλαβαίνουμε ότι είναι όλες έτοιμες. Τότε τις απλώνουμε σε ένα τσουβάλι ή σε πανί και τις αφήνουμε μία μέρα, να στεγνώσουν καλά.

4. Αν θέλουμε, τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά προκειμένου να στεγνώσουν τελείως. Ύστερα τις αποθηκεύουμε σε σακουλάκια και τις βάζουμε στην κατάψυξη ή σε γυάλες.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 ώρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές3 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές5 ώρες ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές7 ώρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές9 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές11 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές1 ημέρα ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές1 ημέρα ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Exit mobile version