Συνταγές
Εορταστικό κέικ τσουρεκιού που μπορεί να γίνει και βασιλόπιτα…
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά:
250 γρ μαργαρίνη η φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. μαγιά ξηρή η νωπή
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική στέβια η κανονική
1 ποτήρι γάλα light
Λίγο αλάτι
1 κιλό αλεύρι μαλακό
4 αυγά
Λίγο ελαιόλαδο
Μαχλέπι
Καλούμε
Μαστίχα Χίου
Ξύσμα πορτοκάλι
Λίγες σταφίδες σε κονιάκ
Κοντιτα
1 κρόκου αυγού αραιωμένος με λίγο γάλα η νερό για να αλείψουμε το κέικ πριν το βάλουμε στο φούρνο.
Για το γλάσσο:
4 γεμάτες κ.σ άχνη ζάχαρη
Λίγες σταγόνες λεμονιού η νερό βρύσης
2 κ.σ παπαρουνισπορο
Κερασάκια για την διακόσμηση και μερικά κοντιτα.
Για το άλειμμά του κέικ αφού ψηθεί, λίγο φρέσκο βούτυρο ανάλατο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλέθουμε με μια κ.σ ζάχαρη το Μαχλέπι, το Κακουλέ και την μαστίχα Χίου.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μαργαρίνη η το φρέσκο βούτυρο, το γάλα και λίγη από τη ζάχαρη, να λιώσουν σε σιγανή φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα διαλύουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά και προσθέτοντουμε λίγη ζάχαρη αλάτι και μισή χούφτα αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει λίγο η μαγιά.
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το μαλακό αλεύρι την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, Μαχλέπι, Κακουλέ, τη μαστίχα Χίου, το ξύσμα πορτοκαλιού, ελαιόλαδο (προαιρετικά τις σταφίδες μουλιασμένες στο κονιάκ) και την μαγιά.
Ρίχνουμε το μίγμα σε μπολ και το βάζουμε για μισή ώρα σε 50’C βαθμούς αέρα να φουσκώσει η ζύμη μας η να διπλασιαστεί.
Βγάζουμε πάνω σε μια επιφάνεια τη ζύμη και προσθέτουμε τα κοντιτα. Κάνουμε 3 ίσα κορδόνια που μπλέκουμε σε πλεξούδα και τοποθετούμε σε λαδωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση. Αλείφουμε με κρόκο αυγού.
Ψήνουμε στους 180’C βαθμούς αέρα για 45′ λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Όπως είναι ζεστό μέσα στη φόρμα περνάμε την επιφάνεια του κέικ με ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.
Το αφήνουμε να κρυώσει για να το βγάζουμε από τη φόρμα, με ένα κουτάλι ρίχνουμε το γλάσσο.
Στολίζουμε και σερβίρουμε.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”