Συνταγές
Εξαιρετικά δίχρωμα τσουρέκια – είναι αφράτα, μαλακά και μοσχομυριστά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Δεληγιάννη Κατερίνα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
-1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-3/4 ποτηριού του νερού σπορέλαιο
-350-400 γρ. ζάχαρη
-3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
-μισό ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
-2 φακελάκια ξερή μαγιά
-4 βανίλιες κάψουλες
-ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
-μία πρέζα αλάτι
-λίγη κανέλα τριμμένη
-νεράκι χλιαρό όσο πάρει
-4-5 κτσ. κακάο
-2 κροκάδια αραιωμένα με λίγο γάλα ή λίγο νερό για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ βάζω το ένα φακελάκι μαγιά, λίγη ζάχαρη, ρίχνω λίγο νεράκι και ανακατεύω να διαλυθούν. Ρίχνω και λίγο αλεύρι και ανακατεύω για να γίνει πηχτός χυλός. Αυτό είναι το προζύμι μου. Το αφήνω για μισή περίπου ώρα να φουσκώσει.
Μέχρι να γίνει, σε μεγάλη λεκάνη ρίχνω το αλεύρι και κάνω λακουβίτσα. Ρίχνω μέσα το άλλο φακελάκι μαγιά, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα , τις βανίλιες, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτω και το φουσκωμένο προζύμι μου.
Ανακατεύω και ζυμώνω, προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό και το σπορέλαιο. Φτιάχνω ζύμη μαλακή και αφράτη. Την χωρίζω στη μέση και στην μισή ρίχνω 4-5 κτσ. κακάο και λίγη κανέλα και ζυμώνω χωριστά μέχρι να γίνει μια ωραία σκούρη σοκολατένια ζύμη.
Αφήνω να φουσκώσουν και οι δύο ζύμες σε ζεστό μέρος σκεπασμένες. Αφού φουσκώσουν, λαδώνω τα χέρια μου και πλάθω μικρά τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θέλω με δύο κορδόνια, ένα άσπρο και ένα σοκολατένιο.
Τα αφήνω και πάλι να φουσκώσουν και τα αλείφω με το κροκάδι. Τα ψήνω στους 180-190 βαθμούς μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.
Η συνταγή είναι από Δεληγιάννη Κατερίνα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.