Συνταγές
Ένα γλυκάκι γεμάτο αρώματα… Δανέζικα ρολάκια με κρέμα σιμιγδάλου , σταφίδες και μαρμελάδα βερίκοκο
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για τη ζύμη
250 ml γάλα χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
60 γρ ζάχαρη
1/2 κ.γ κοφτό αλάτι
2 αβγά
80 γρ βούτυρο
2 βανίλιες
Ξύσμα από μισό πορτοκαλι και το χυμό
600 γρ αλεύρι
Για την κρέμα
500 γρ γάλα φρέσκο
5 κ.σ κόφτες ζάχαρη
4 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
1 κγ γεμάτο βούτυρο
1 φλ σταφίδες ξανθές
Λίγο κονιάκ
Κανέλα για πασπαλισμα
Μαρμελάδα βερίκοκο
1 αβγό αραιωμένο με λίγο νεράκι για επάλειψη
Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ζυμώματος βάζουμε το χλιαρό γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε τα αυγά τα οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρώς χτυπημένα ,το βούτυρο το λιωμένο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού , τη βανίλια και ανακατεύουμε .
Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχω μία εύπλαστη και ελαφρώς κολλώδες ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μου και δημιουργουμε μία μπαλίτσα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μου και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για μία με μιάμιση ώρα σε ζεστό μέρος.
Ωστόσο φτιάχνουμε την κρέμα σιμιγδαλιού.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα , τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο ανακατεύω και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα άλλο μπολακι έχουμε βάλει τις σταφίδες μου μέσα στο κονιάκ να μουλιάσουν.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μου χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα παραλληλόγραμμα πάχος περίπου ενός εκατοστού.
Απλώνουμε την κρέμα μοιράζοντας την και στα δύο φύλα.
Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και ρολάρω.
Κλείνουμε καλά τις άκρες από το ζυμαράκι.
Κόβουμε ρολάκια σε πάχος περίπου δύο δακτύλων και βάζουμε σε ταψάκια που έχω βάλει λαδόκολλα.
Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με το αυγό ( αν θέλω πασπαλιζω και με αμύγδαλο φιλέ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς στο αεροθερμο για 20 με 25 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτά πασπαλιζω με κανέλα και αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνειά τους με τη μαρμελάδα βερίκοκο.
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.