Συνταγές
Θαυμάσιο γλυκό του κουταλιού φυστίκι Αιγίνης …
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Maria Xatzhstamatioy – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο φυστικι καθαρο και στο γυρισμα του .
2-3 κ.σ ξυδι.
1.1/2 κιλο ζαχαρη
Λιγο ξινο
Το χυμο απο δυο λεμονια
Στο μεγεθος ρεβυθιου προεραιτικα γαλαζοπετρα.
1 κιλο νερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκοτσανιαζουμε τα φυστικια
Τα πλενουμε σε μπολικο νερο στο οποιο εχουμε προσθεσει το ξυδι.
Κανουμε το πρωτο αποβρασμα.Δηλαδη σε νερο που βραζει προσθετουμε τον καρπο και τον αφηνουμε να βρασει για τρια εως πεντε λεπτα απ την στιγμη που αρχιζει ο βρασμος.
Ξεπλενουμε με παγωμενο νερο.
Εχουμε διαλυσει την γαλαζοπετρα σε κρυο νερο.
Προσθετουμε τον καρπο και τον αφηνουμε καποιες ωρες.
Πλενουμε πολυ καλα με πολλα νερα οπως πλενουμε τα χορτα.Κατοπιν,
κανουμε ακομα δυο βρασμους οπως τον πρωτο. Επειτα
εχουμε δυαλυσει το ξινο σε μπολικο κρυο νερο και προσθετουμε τον καρπο . Το αφηνουμε για περιπου ενα τεταρτο.
Σ αυτη την φαση πρεπει να βγαλουμε τη φλυδα του.
Στην ντοπιολαλια μας λεγεται γυαλι…επειδη ειναι πολυ λεπτη που δεν φαινεται καν.
Βυθιζουμε τα χερια μας στο μπωλ και τριβουμε τον καρπο ελαφρια στις παλαμες μας….χρειαζεται αρκετη ωρα για να βγει απ ολα τα φυστικια η φλυδα.
Θα δουμε πως θα βγαινει πανευκολα και αποτεσματικα αλλα χρειαζεται χρονος οπως ειπαμε.
Αυτη η φλυδα ειναι που προκαλει την (“κόλλα).
Ξεπλενουμε πολλες φορες μεχρι που να μην υπαρχουν φλουδια.
Τρυπαμε με οδονοντογλυφιδα απο το κοτσανι προς τα κατω οσα φυστικια δεν ανοιξαν απο μονα τους…ελεγχουμε ενα ενα βεβαια. Επειτα
σε κατσαρολα βαζουμε τη ζαχαρη με το νερο.
Οταν αρχισει ο βρασμος και διαλυθει η ζαχαρη προσθετουμε τα φυστικια.
Ξαφριζουμε το γλυκο μας .
Το αφηνουμε να βρασει για δεκαπεντε λεπτα.
Στο τελος προσθετουμε το χυμο λεμονιου.
Πρεπει να δεσει σωστα το σιροπι μας και τα φυστικια να αφησουν τα νερα τους.
Κοιμιζουζουμε το γλυκο λοιπον και την αλλη μερα το ξαναβραζουμε 5-7 λεπτα σε μετρια φωτια απο την στιγμη που αρχιζει ο βρασμος…και παλι ελεγχουμε το σιροπι …αν θελει και αλλο το αφηνουμε ακομα 3-5 λεπτα.
Αρωματιζουμε με μαστιχα σε σκονη την οποια εχουμε ηδη βαλει στα αποστειρωμενα βαζα μας.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Maria Xatzhstamatioy – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”