Συνταγές
Δοκίμασε να φτιάξεις σπιτικό γλυκό του κουταλιού άγριο σύκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.
Υλικά
1 κιλό σύκα (25 – 30 κομμάτια)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγιού νερό
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρύδια κομμένα στα τέσσερα
γαρύφαλλα (όσα τα σύκα)
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα σύκα χρησιμοποιώντας γάντια για να φύγει το γάλα που βγάζουν όταν κοπούν. Με ενα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά, αφαιρώντας και τα σποράκια αν υπάρχουν.
Επειτα τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 1 – 2 μεριές. Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό, μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι, για 5′ – 10′ περίπου. (Το νερό πρέπει να τα καλύπτει, γι᾿ αυτό τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο).Χρειάζεται προσοχή για να μην τα παραβράσουμε.
Στην συνέχεια σουρώνουμε τα σύκα, τα ξεπλένουμε και τα ξανασουρώνουμε.
Έπειτα τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει το χυμό από 2 λεμόνια, και τα αφήνουμε να σφίξουν για 2 – 3 ώρες. Επειτα τα σουρώνουμε καλά και τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα αμύγδαλο ή καρύδι και ένα γαρύφαλο. (Εκεί που είχαμε κόψει με το μαχαίρι).
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσει. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα αμύγδαλα ή τα καρύδια που μας περίσσεψαν.Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 10′ – 15′ λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό). Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες
Αν το σιρόπι μας είναι αραιό το γλυκό μας θα μουχλιάσει. Σ’ αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη, κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.Αν το σιρόπι είναι πηχτό το γλυκό μας θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
Η Συνταγή είναι από “Κουζινομαγειρέματα”.