Συνταγές
Θαυμάσιο γλυκάκι αγαπημένο και γευστικότατο γλυκό σύκο
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό συκαλάκι (70 κομμάτια )
1800 γρ ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
3 κουταλιες ξινό
6 με 7 μοσχοκαρφια
1 ξυλάκι κανέλα
Το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
2 κουταλιες γλυκόζη
Μερικά λεμονόφυλλα για το πρώτο και δεύτερο βράσιμο
Καρύδι για γέμισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έκοψα τα κοτσανάκια και καθάρισα στο κάτω μέρος.
Τα έπλυνα και τα εβρασα την πρώτη φορά 8 λεπτά και κατόπιν άλλες τρεις φορές από 5 λεπτά .
Τα έβαλα σε κρύο νερό για 12 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό, τα δοκίμασα εάν ξεπικρισαν τα έβγαλα και τα τρύπησα με ένα ξυλάκι για σουβλάκια και μετά τα έβαλα σε καθαρό νερό που έλιωσα μέσα το ξινό και τα άφησα 3 ώρες.
Τα έβγαλα και τα έσφιξα με τα χέρια μου απαλά για να βγει όσο περισσότερο νερό είχαν απορροφήσει.
Εβρασα τη ζάχαρη με το νερό τα μοσχοκάρφια και τη κανέλα 15 λεπτά και μετά εριξα τα συκαλακια, τα άφησα να βράσουν 10 λεπτά ξαφρίζοντας όταν χρειαζόταν και το απέσυρα από την εστία, το σκέπασα με μια πετσέτα κουζίνας και το άφησα 24 ώρες να κατεβάσουν ότι υγρά είχαν.
Την επόμενη μέρα τα έβγαλα προσεχτικά από την κατσαρόλα και τα γέμισα με καρύδι, έβαλα το σιρόπι να δέσει ρίχνοντας και την γλυκόζη.
Όταν εδεσε όσο έπρεπε έριξα τα συκαλακια και το χυμό λεμονιού άφησα να βράσουν μαζί δυο τρία λεπτά και το απέσυρα.
Το έβαλα σε αποστειρωμένα βάζα καυτό το γλυκό και τα βάζα, τα έκλεισα με τα καπάκια τα γύρισα ανάποδα μέχρι την επόμενη μέρα που κρύωσαν .
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.