Συνταγές
Γαρίδες ψητές στο σχαροτήγανο – απλά φοβερές
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
1 κιλό μεγάλες γαρίδες με το κέλυφός τους
μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
από μια κουταλιά ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας μόνο την ουρά για την ομορφιά. Τις φτιάξουμε καλαμάκι και της ταχτοποιουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι που κλείνει καλά.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα τους: σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού με το λάδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο.
Περιχύνουμε τις γαρίδες, κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι του και το κουνάμε για να πάει παντού η μαρινάδα. Τις φυλάμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις μαγειρέψουμε . Ενδιάμεσα φροντίζουμε να ταρακουνάμε πότε – πότε το δοχείο.
Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό σχαροτηγανο και βάζουμε τις γαρίδες να ψηθούν (χωρίς τη μαρινάδα). Τις αφήνουμε δυο-τρία λεπτά, τις γυρίζουμε κι τις αφήνουμε άλλο τόσο.
Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι την μαρινάδα, την αφήνουμε ένα – δυο λεπτά και μόλις αρχίσει να βράζει περιχύνουμε τις γαρίδες.
Τέλειες ως πρώτο πιάτο, ιδανικές ως κυρίως με ένα μπασμάτι. Σε κάθε περίπτωση μη ξεχάσετε να φέρετε στο τραπέζι ωραίο χωριάτικο ψωμί: η σάλτσα δεν παίζεται
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”