Οσπρια
Γίγαντες με σπανάκι στον φούρνο – Θρεπτικότατο και πεντανόστιμο φαγητό
Η Συνταγή είναι από Ανδριάνα Μεϊντανά – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ αφού τους έχουμε πλύνει καλά, τους βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ με νερό να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Χύνουμε το νεράκι και αφού βάλουμε νέο, τους βράζουμε για 1-1,5 ώρα με ένα φύλλο δάφνης.
Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι. Κρατάμε λίγο από το ζουμάκι τους.
Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σωτάρω 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (2 φρέσκα και 1 ξερό), 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και 1 πράσο ψιλοκομμένο για 3 λεπτά.
Στην συνέχεια ρίχνω το σπανάκι μου, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει πολύ καλά και το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και συνεχίζω το σωτάρισμα.
Στην συνέχεια ρίχνω ντομάτα (φρέσκια και πελτέ), ντοματίνια κομμένα στην μέση, αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο, στην μύτη του κουταλιού ζάχαρη.
Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα καρότο τριμμένο και δυο καρότα σε ροδέλες.
Μόλις δέσει η σάλτσα μου ρίχνουμε τον χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύω.
Βάζουμε τους γίγαντες στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα και ανακατεύω. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάμε ελαφρώς το ταψί για να πάει παντού η σάλτσα μου.
Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει και ξανακουνάω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και τους αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου..
Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει…
Η Συνταγή είναι από Ανδριάνα Μεϊντανά – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.