Συνταγές
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μια παραδοσιακή Αχαϊκή μπουγάτσα
Συνταγή από “Αθανασία Μητροπούλου – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ σπορέλαιο
150 γρ νερό
120 γρ χυμό πορτοκαλιού
400 γρ ζάχαρη
3 κ.σ κανέλα
2 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ μαγειρική σόδα
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το χυμό και τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ χωρίς μίξερ. Αφού ενωθούν καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το νερό και τέλος το αλεύρι, το οποίο το ρίχνουμε οχι όλο αλλά λιγο λίγο και μετά ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια περίπου 170 γρ το καθένα και κάνουμε στρογγυλες μπαλίτσες και πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με τη παλάμη μας καθε μπαλίτσα να γίνει στρογγυλή και κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Συνταγή από “Αθανασία Μητροπούλου – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”