Συνταγές
ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ Η ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Είναι πεντανόστιμη μας αρέσει πολύ και για αυτό τη φτιάχνουμε τακτικά
Η συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
180 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
χυμό από 2 πορτοκάλια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
6 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι
3 βανίλιες
2 κουταλάκια μπέικιν παουντερ
3 κουταλιές ηλιέλαιο
2 κουταλιές κονιάκ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ
5 μήλα
κανέλα για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω να ζεσταθεί το τηγάνι και ρίχνω τη ζάχαρη σε σιγανή φωτιά να λιώσει και να γίνει καραμέλα, προσθέτω το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνω το χυμό από τα πορτοκάλια, σε αυτό το σημείο η καραμέλα θα πετρώσει αλλά ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά σιγά σιγά θα λιώσει και την αδειάζω στο ταψί.
Καθαρίζω τα μήλα τα κόβω σε φετάκια και τα στρώνω στο ταψί πάνω από την καραμέλα, πασπαλίζω με κανέλα και κλείνω με αλουμινόχαρτο.
Έχω ανάψει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βάζω το ταψί για 30 με 40 λεπτά να μαλακώσουν τα μήλα. Αυτό το κάνω γιατί το παντεσπάνι ψήνεται γρήγορα και τα μήλα δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν και μένουν τραγανά.
Σε μια λεκάνη ρίχνω τα αυγά και την ζάχαρη, τα χτυπάω να αφρατέψουν για 5 – 6 λεπτά, ρίχνω τις βανίλιες, το ηλιέλαιο, το κονιάκ και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύω απαλά και το αδειάζω στο ταψί που το βγάζω από το φούρνο όπως είναι ζεστό και ψήνω περίπου 35 λεπτά αναλόγως το φούρνο.
Την βγάζω την αναποδογυρίζω στην πιατέλα και το σιρόπι ποτίζει το παντεσπάνι.
Η συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.